May 11, 2008

OUTING WITH SIS NAJMI

although we r at kl but its a long time we haven't met..last jumpa rasanya time *me* kt ukm n k.wan kt uniten kot eh...ni pun da 2 3 kali kena janji nak jumpa...last2 smlm kitorang jumpa..she fetched me at vista n we went to 1utama...

saya masih seperti dulu walaupun sis ckp diana makin tinggi with my wedge, hahhaa..sorry sis, diana lupa..sepatutnya pakai slipar jepon aje :)...sis sgt xpuas hati..sampai aja sana diajaknya aku cari slipar lain..she bought me a pair of aldo flip flop..thanx a lot sis *saya sangat malu+segan* then baru leh g tgk wayang..we're enjoyed watching iron man.

Sis p beli perfume utk his dad n belanja paddington pancake *sgt sedap okeh especially da treasure box*...xbaik tau k.wan suh diana abiskan makanan tu..thanx also, for my bday present (suda abis baca n nengok dvds) ...im loving it..make me strong yeah!..next time jumpa lagi but don't wait another 4 yrs okeh! i'll try my best...btw im enjoyed outing wif u sis..

*hers*

*mine-but we can't finished it*

*i loikes da treasure box*



May 8, 2008

WANITA DAN LELAKI

Sedikit Nasihat Mengenai Cara-cara Mendidik Kaum Wanita

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala-galanya. Apa lagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s tetap rindukan Siti Hawa. Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki, tetapi kalau lelaki sendiri yang tak lurus, tak mungkin mampu nak meluruskan mereka. Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus. Luruskanlah wanita dengan cara yang ditunjuk Allah, kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan dariNya.

JANGAN CUBA JINAKKAN MEREKA DENGAN HARTA, NANTI MEREKA SEMAKIN LIAR. JANGAN HIBURKAN MEREKA DENGAN KECANTIKAN, NANTI MEREKA SEMAKIN MENDERITA. Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah. Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal, disitulah suisnya.

AKAL SETIPIS RAMBUTNYA, TEBALKAN DENGAN ILMU. HATI SEPARUH KACA, KUATKAN DENGAN IMAN. PERASAAN SELEMBUT SUTERA, HIASILAH DENGAN AKHLAK. Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan bahagialah hati mereka, walaupun tidak menjadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau women gladiator. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya di situlah kasih sayang Tuhan. Kerana rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki waja - negarawan, karyawan, jutawan dan 'wan-wan' yang lain. Tidak akan lahir superman tanpa superwoman. Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan sahaja tidak boleh diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkannya.

LEBIH RAMAI LELAKI YANG DIROSAKKAN OLEH PEREMPUAN DARIPADA PEREMPUAN YANG DIROSAKKAN OLEH LELAKI. SEBODOH-BODOH PEREMPUAN PUN BOLEH MENUNDUKKAN SEPANDAI-PANDAI LELAKI. Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja ramai boss telah kehilangan secretary, bahkan anak pun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan kehilangan puteri. Bila wanita derhaka, dunia lelaki akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharapkan ketaatan tetapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah, pimpinlah diri sendiri dahulu kepadaNya. Jinakkan diri dengan Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah kepimpinan kita.

JANGAN MENGHARAPKAN ISTERI SEPERTI SAYYIDATINA FATIMAH RA, KALAU PERIBADI BELUM LAGI SEPERTI SAYYIDINA ALI RA...

May 7, 2008

MATAKU MERAH

ptg smlm mcm biasa after work main badminton..nk dijadikan nasib aku terkena shuttlecock yg dipukul oleh pian...tepat kt mata kiri..adoi, cam nk pengsan sat..g*** sakit doo....pian da cuak n say sorry..it's ok, bukan ko sengaja kan..sblm2 ni dila je yg kena smash kan....blk umah pas mandi n solat sume aku rasa cam kebas2 je..terus terlena smp pg huhuhu...pg ni mata still merah..ingat nk g klinik, tp cam ok je kot...xpayahla....

*mata kiriku yg merah*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...