Dec 28, 2010

Sudah Pandai Sendawa

baby aleesya sudah boleh sendawa, sblm ni kalau lps menyusu dok tepuk2 blkg dia tak sendawa jugak, dan kemudian akhirnya akan muntah susu / jeluok *dialek terengganu* yg akan meninggalkan bau kurang enak pada bajunya.. 

baby aleesya dah berjaya bersin tp masih slow lagi..kami suka dgr dia bersin, penuh sopan santun anak dara mama ni, mak kata baru belajar nak bersin..=) bersin lak mesti nak 2 atau 3 kali..ikut bapak ni..

senyum sudah pandai semenjak lahir tp byk dlm dunianya sendiri...

cuma 2 hari ni dia tak pandai balik nak melekap semasa bf, ntah apa masalahnya..sblm ni melekap elok jer..aduh, sesekali rasa sakit n ngilu kt b mama la sayang. hopefully nanti baby kembali ok dan boleh melekap dgn lebih baik yer sayang..

Dec 27, 2010

YOUR URL STORY CONTEST

hah? 
Tetiba lak kena tag utk masuk contest..actually this is my first time join mana2 contest kat blog ni. sbbnya  penyakit M memang melanda diri n tak de pun org tag saya *nmpk sgt i tak glemer kan, =)* sbb dulu tak aktif sgt pun tulis blog ni, ikut suka hati nak update dan post bila2 walaupun byk kat draft.

Buka blog malam ni, singgah sekejap di beberapa blog rakan2, tetiba saya melihat nama di tag oleh mama maisarah, jadi saya gagahkan diri jugak untuk join da contest, ala lgpun tak susah dan kebetulan sedang free sekarang. baiklah puan nurul, saya terima =)


Owner blog contest, iaitu merazati nak kita ceritakan pasal url blog kita. Saya menggunakan nama ddianne.blogspot kalau perasan nama tu dah dekat2 dengan nama sendiri, diana tetapi lebih kurang cam nama inggeris gitu, haha...

dianne tu ada sentimental value zaman sekolah2 dulu di mana nama ahli kumpulan kami, sume nak trademark guna nama komersial ala2 mat salleh gitu, ahaks...nama kawan2 yang lain dah lupa tp rasanya ada nama twinnie, talq, dsb...so diana convert mudah jer jadi dianne..dan untuk blog ini saya tambah lagi satu D di hadapan dan hasilnya jadilah ddianne.blogspot.com

Pernah terfikir untuk tukar nama blog tp bila difikir2kan tak payahla, biar je ddianne itu kekal di situ..hehe

Ok merazati, kalau ada rezeki saya menang, yerla ini kali pertama join contest kat blog.

Dan dua orang yang saya nak tag adalah puan cik bee dan cik yanie

Dec 25, 2010

Hadiah Daripada Santa Claus

mlm td, msg kat enchek suami..kami tunggukan hadiah daripada santa claus sampai kat rumah...hahha, sbb time tu dia dok layan mr bean kt tv3 di langkawi tinggalkan isteri dan anak tersayang kan...

bgn pagi2, mama tgk ada seekor nyamuk dlm kelambu aleesya yg telah kembung perutnya dgn darah..omaigod! anak mak dah jadi mangsa kerakusan si nyamuk itu...terus mama tepuk dan bunuh nyamuk durjana itu, muahahahha...

itulah agaknya hadiah daripada santa claus si nyamuk jahat, huhuu....

MERRY CHRISMAS, hohoho

tengahari tadi nurse datang rumah lagi, hari ke19..berat aleesya makin naik, hari ni dah 3.2kg..alhamdulillah..patutla time menyusu dia rasa makin berat, hehe


cian anak mama kena empat das sengatan

Dec 22, 2010

Dah Ada Peminat

buka aje fb tgk ada msg dr one of my fren, ana kat my wall:

diana, aku ada mslh besar, dan mengharapkan pengertian mu. Mustaqim jd obses ngn gmbr bby Aleesya Adrianna. tamau tutup laptop nk tgok bb. nk kiss bby. bby lain tanak plak dia. last2, aku print gmbr aleesya adrianna, bru dia nk gerak dri laptop. bwk gmbr bby, n tido sama gmbr!!! so, sori ek, aku dah gunakan gmbo ank mu yg cuteee sgt2 tu!

hehe,  kelakar la mustaqim ni..macam2..nanti ajak mama dtg jumpa aleesya k.

ana gtau sebelum ni tak pernah lak dia buat perangai cam gini, siap bawak tido lagi pic aleesya. patutla aleesya pun mama tgk dlm tidur dia senyum sorang2, jumpa abg mustaqim yer =)

mustaqim bawak tido pic aleesya

  
 

Dec 15, 2010

Tali Pusat Sudah Tanggal

Kebiasaannya pagi2 tok ma akan tukarkan pampers cucu2nya sebelum pg keje, pagi ni pun mcm biasa..masa nak tukar pampers aleesya kami tgk tali pusat nya belum tanggal lagi. *masing2 tak berani selagi tali pusat baby belum tanggal, tok ma je buat2 berani mandikan cucu2nya*

Hari ni juga hari ketiga saya mengurut badan *kecuali bahagian perut*..kakak yg datang mengurut tu siap bagi petua kalau tali pusat baby sukar nak tanggal petuanya adalah dengan menggunakan kain lampin baby itu, di mana bakar sedikit di bahagian hujung/bucu kain lampin dan abunya di sapu di bahagian pusat baby yang belum tanggal tu. Insya allah akan tanggal. Beliau mendapat petua daripada orang2 lama sewaktu cucunya yang lambat tanggal pusat, hari ke-40 baru tanggal, wah sangat lama tali pusat tu bertahan yer =)

Sebelum tengahari nurse sampai, hari ke 10 datang untuk timbang baby. tp nurse tu ckp hari ni hari ke-9, cos  baby lahir 6hb tghari, apa2 lah =) Apabila nurse nak bukakan pakaian aleesya untuk ditimbang, tgk2 dengan tali pusatnya sekali tertanggal, yeay! dan berat aleesya naik sikit jer menjadi 2.8kg jer...anak mama kena minum susu banyak lagi ni.

Alhamdulillah juga sehingga ke hari ini aleesya tak de kena jaundice. Ini adalah khasiat susu ibu sepenuhnya dan di hari awal2 kelahirannya saya selalu kejutkan aleesya untuk menyusukannya, yerla kalau nak ikutkan baby tidur je awal2 tu, masih merasakan suasana dalam perut ibu dan belum terbiasa dengan dunia luar.  Dan alhamdulillah susu saya pun banyak, jadi tak de masalah nak nyusukan aleesya tu. Kesian sangat kalau tgk baby yang kena jaundice kena inject n yg siap kena jemur. 'Aisyatul pun kena jaundice hari tu.
 

Dec 12, 2010

Apabila Dua Anak Dara Berjumpa

Wah, tajuk gitu...

yang sebenarnya adalah apabila dua sepupu mula diketemukan di rumah tok ma & tok abah pada petang sabtu....

aleesya berjumpa sepupunya, 'aisyatul yang tua 13 hari daripadanya...




"kakak ni lagi besar daripada saya la..."

Dec 10, 2010

Welcome Our Little Princess


ALEESYA ADRIANNA BINTI AZRINIZAM


6 DECEMBER 2010 (MONDAY)
12:16 PM
HOSPITAL PUTRAJAYA
2.74 KG  
 .
 .
 .
 .
 .
 .

Dec 8, 2010

Kronologi Kelahiran Cahaya Mata Pertama

boleh buh title cam gitu??


2 dis 2010

8.00 pg   : Weekly antenatal check-up di HPJ, hubby hantar then dia g ofis.

10.00 pg : Jumpa doc n scan, air ketuban makin kurang AVI 6, (prev AVI 9). Doc tanya mana husband, dah  rasa tak sedap hati. Doc bgtau kena admit n bersalin esok cos bahaya pada baby. Dah nk nangis, sebak dowh. Xleh tunggu lagi, n tak leh blk bersalin di Terengganu. Kami pasrah.

11.00 pg  : Pegi register wad, tp wad penuh, nama dlm waiting list no 4. Pihak hospital akan call bila ada katil kosong, alhamdulillah boleh balik rumah dan pegi ofis dulu settle hal2 lain. Siap2 call gtau mak, ptg nanti parents akan gerak dtg kl.

7.15 ptg   : Pihak hospital call, masanya sudah tiba. Bawa kelengkapan ibu dan baby ke hospital, waa...sedey..hubby ajak dinner dulu, dah tak berselera tp makan jugak takut tak de tenaga esok.

9.00 mlm   : Amik tag di bghn kecemasan dan check in kat wad bersalin. Nama dah siap di register, wad 2A, katil 17. Tukar pakaian, seb baik kaler pink, suka =) then nurse check ctg. Pakar datang bg tahu ventilator tak de yg available, baby gerak ok, ctg pun ok so tunda induce pagi lusa. Ventilator harus ada sbb baby masih 36 minggu dan saiz baby hanya dlm 2.4kg shj. Lega sikit, xkena beranak lagi esok.

* ventilator: sila google ok, ianya tak sama dgn incubator.

3 dis 2010


- tukar bilik no 1 (1 bilik 2 org)
- ctg, ok
- setiap beberapa jam nurse dtg check hb baby dan bp
- aktiviti2 lain: jln2 kat wad, tgk tv, internet (seb baik bwk laptop)
- parents dtg melawat
-siap try mintak nak discharge n nak blk kg, tp doc xbagi
- ventilator yg available terpaksa bg kat patient lain yg lebih memerlukan (high bp n baby <36w)
- malam, perut mengeras byk kali daripada biasa

4 dis 2010

- ptg, sblm habis waktu melawat: mtk tlg nurse confirmkan balik dgn doc ventilator ada@x cos my parents nak blk dulu if belum ada..sian gak dorang datang xde wat pape pun

- doc cnfm ventilator dah ada, so pagi esok kena induce dalam jam 7pg

5 dis 2010

5.00 pg : ctg - ok

7.45 pg : induce iol, dah buka 2cm. lps je masuk ubat tu, kena baring 1jam, rasa sakit cam senggugut dan perut mengeras (contraction)..time ni dah baca apa2 yg patut

8.45 pg  : ctg, bp ok (ctg setiap 1,3,5jam slps iol)

11.00 pg  : ctg - byk contraction, *3/10min kot, xphm istilah medical* doc check jln, still 2cm

1.15 ptg  : pakar buat keputusan kena wash out blk cos iol failed, jalan xbuka. what da heck???takoottt...

1.50 ptg : doc masuk drip, elakkan dehidrate

2.30 ptg : ctg lagi

6.30 ptg : doc cek jln still xde buka, 2cm gak *baby tak mo kua lagi la*

9-11 mlm : nonton tv drama anugerah skrin, sembang2 dgn patients lain (doc nk check jln 11pm)

11.45 mlm: nurse kejutkan gtau doc nk check jln (tunggu doc smp tertido kt bed), doc ckp buka@x dia tetap kena pecahkan air ketuban mlm ni jgk demi keselamatan baby dlm kandungan. jalan still tak buka, air ketuban dipecahkan, siap masukkan ubat utk buang air besar skali


6 dis 2010

12.30 pg : turun ke labour room, air ketuban mencurah2 keluar. tukar pakaian, suami smp n temankan. perut mengeras sikit. doc ckp kena tunggu 12 jam, if jalan still tak buka dan ctg baby tak ok, kena ceaser

4.00 pg  : doc check jln, 3cm

8.00 pg  : doc check jln, still same,  gtau doc mmg tak tahan dah. doc minta tunggu lagi skali nak check.

11.00 pg : gtau doc lagi, tak yah check la jln, mmg tak buka n tak tahan tp dia ckp prosedur mmg kena tunggu 12 jam n kena check 3x...owh my god!...contraction byk kali, tp jln tak buka2..ku mtk jgk doc terus ceaser

11.30 pg  : emergency ceaser, cos doc check jln mmg tak buka, doktor pakar yg dtg dan maklumkan

12.16 tgh  : baby girl selamat dilahirkan melalui pembedahan

1.30 ptg  : kembali ke wad 2A

7 dis 2010

- sempat pergi kelas penyusuan baby di bilik seminar yg bersebelahan dgn bilik no 1 aje. alhamdulillah boleh bgn dan jalan slow2

8 dis 2010

- discharge

fresh from the oven

Dec 4, 2010

Barang Nak Bawak Masuk Labour Room - Hospital Kerajaan

hari tu disenaraikan list nak bawak g hospital, yang ni list untuk bawak masuk labour room, sedia awal2 dan tunjuk pada hubby, nanti nurse mintak tak de la tercari2 dan selongkar beg baby tu =)

  • sepasang baju
  • sepasang mittens n booties
  • sekeping pampers
  • lampin / receiving blanket
  • baby oil - nak cuci baby 1 botol kecil cukup
  • maternity pad ibu - disediakan di LR
  • * camera / camera hp - hubby stand by kalau2 nak tgkp gmbr =)

Itu sahaja, mudah.

Dec 3, 2010

Bersiaran Langsung Dari Wad 2A

walla weh....bosannya, rindu mahu pulang ke rumah. msk 2 mlm tido sini sorang2.

asalnya mlm td, doc ckp kena induce pg td tp mesin vertilator tak de, so doc mtk hold dulu. in case baby x kuat bila dilahirkan, harus diletak dlm vertilator..lgpun bb gerak n jantung ok sume, so better baby dok dlm perut ibu dulu. berat baby 2.4kg shj in week 36+.

siang td dah ada alat tu, so pg sok induce. then ada kes lain lg teruk dr saya, mgu kurang 36w n ibu ada tekanan darah tinggi, so bg vertilator pd dia dulu.

kesian pd parents yg dtg dr kg dan suami saya..hopefully anakanda ku sayang ini bleh kluar sendiri, xperlu induce n tunggu vertilator la syg..kami semua tak sabar nak jumpa syg =)




Nov 29, 2010

Nescafe 3 in 1


Copy paste untuk dikongsi bersama-sama.

Kawan saya (dah arwah)......
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
ulang dia reput.....


Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan..
Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasti:

1. Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh 

2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.  

3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.  

4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.  

5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari. 

6. Tapak tangannya semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in 1. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini akan merosakkan jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)  

2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer  

3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimer yang tinggi 

4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.  

5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine  

6. Elakkan memakan burger, nuggget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya  

7. Elakkan mandi selepas makan 

8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.  

9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda 
 
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 

11.Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahualam.

sharing is caring

p/s: semasa saya mengikuti satu program mengurangkan tekanan, penceramah turut menceritakan pasal keburukan creamer terutama dalam minuman 3 in 1 ini. Memang betul seperti apa yang ditulis di atas. Oleh itu, kena cuba bancuh sendiri minuman di rumah dan kurangkan menggunakan 3 in 1 walaupun ia memudahkan =)

Nov 28, 2010

Mummy and Baby Checklist

Semua barang sudah stand by dalam kereta semenjak balik kg cuti raya haji ari tu lagi..

Now baru nk post kat blog, senang untuk reference di masa akan datang @ rujukan kpd sesiapa shj. Sebelum ni dah banyak yang di survey dulu kt internet, web dan blog..macam2 yang perlu dan tidak perlu. Ini adalah keperluan yang saya senaraikan untuk di bawa ke hospital:

a) For baby
  • baby clothing
  • mittens & booties 
  • receiving blanket
  • napkin (utk bedung)
  • barut
  • pampers (size nb)
  • hat
  • minyak telon
  • wipes / wet tissue
  • towel 
  • toilettries
  • feeding bottle (hospital kerajaan dilarang sama sekali membawa botol susu)
b) For mama
  • buku pemeriksaan doktor (stand by) - govmt hosp & govmt svnt
  • baju butang dpn / t-shirt
  • kain batik
  • maternity pad
  • stocking
  • nursing bra 
  • bra pad
  • panties / disposable panties
  • toilettries / comb / slipper
  • towel
  • minyak urut
  • biskut / kurma / air
  • termos air panas
  • air / minyak selusuh
  • sweater
  • telekung
  • surah Yasin / tafsir al-Quran
  • camera
  • charger hp
  • plastic bag - utk baju kotor
  • magazines / books

Nov 27, 2010

Parenting Expo

ini kali kedua saya ke expo yg menjual brgn bayi di midV. kali ni g ngn aida, ngulo waktu lunch hour cos klu g weekend lg ramai org.

so hasil rembatan pd kali ini adalah...

Nov 25, 2010

Injection

Hari ini  check up kt HPJ, saya ke sana dihantar oleh kawan kerana suami out station, sedey huhuhu..xpela, demi tugas untuk negara =p terpaksa mintak tolong pn fetty hantar kerana parking di HPJ sangat susah utk dpt parkir kereta.

Tiba2, nama dipanggil, aish cepat la pulak hari ni, walaupun saya tgk no agak lambat lagi. Sambil dok belek majalah Pa&Ma yang dibawa, walaupun saya tersilap date appoinment yg sepatutnya 2 hari lepas, yerla byk sgt appointment ngan KKP dan HPJ setiap minggu, ntah camane leh tersilap tgk. Sister yg jaga kt kaunter cam bising jugak la, tp nak wat camane kan, im sorry nurse, heh!

Alhamdulillah, hari ni dapat doc perempuan. Harapnya last check up tu je yg dpt doc laki. Check seperti biasa, kali ni saya br tahu setiap kali saya ke sana, doktor menggunakan mesin scan  yg lain, yg dipanggil doppler. Entah apa bezanya, mungkin lebih details untuk periksa kandungan kot =) para doc siap chop2 nak guna mesin tu, kekurangan mesin scan doppler rupanya. Doc check seperti biasa, ukur air ketuban, dgr denyutan jantung dan paru2 baby saya. Beliau kata sukar sikit hari ini tetapi baby sgt aktif. Doc itu refer pd pakar dan beliau ckp kena masukkan ubat untuk matangkan paru2 baby. Nanti kalau baby makin besar dan sukar bergerak sudah tak boleh nak masuk ubat lagi dan ubat itu dimasukkan dengan cara inject pd bontot saya, 12jam sekali, 2 kali kena inject. Hurm??....dan doc itu juga bgtahu injection ini sakit sedikit la...alamak, dah cuak..! heh

So, doc request ubat dan saya pegi ambil kat kaunter farmasi dan pada jam 10.30am satu injection pd bontot kanan. Rasanya amat sakit sekali, dah la sorang2, lps siap je saya call Fetty mintak pick up me kt  lobby dan saya cuba berjalan perlahan2 keluar daripada hospital itu. Nassib baik doc bg MC, siap keluar air mata lagi tu menahan sakit. 

Lps fetty hantar kat rumah, saya pg melepaskan tension kt spa k.za, dalam sakit2 bontot tu jln jugak *dah mmg jenis tak leh dok diam neh* Dia ada janji nk kasi free facial treatment pada saya. Dan juga belanja lunch ayamas, yeay! thanx kakak comey =) sape2 nak g spa @ pilih mak andaman untuk majlis perkahwinan boleh cuba khidmat sanggul de peterana ini. Search kt fb pun ada.

OTW pulang rumah, singgah SR jap beli cake, rasa mau makan cake la pulak kan, heh.

10.30pm lagi skali ku hulurkan bontot kiri untuk diinject. Takkan nak bagi bontot sama kan lagi tmbh sakit sebelah bhagian jer. Owh sorang sister yg kasi injection pada saya kt wad bersalin tu cam garang jer. Tanya untuk dapatkan MC bg esok hari bleh dia tak layan, nasib ada sorang lg yg ok, at least sejuk la hati ni ditambah ngan sakit bontot tu lagi. First time masuk kt wad bersalin, HPJ, mlm lak tu, ditemani oleh fetty n husband. Dah rasa cam nk masuk utk bersalin jerk. 

Thanx a lots to fetty n husband. Kalau dia tak de, boleh je nk drive alone ke HPJ, tp time nk balik tu amik masa skitla kot kena kasi sakit tu kurang skit then baru leh drive. Sakit yg siang pun x hilang lagi. Sok g ofis lambat skit la.

4 botol ubat yg dimasukkan dalam badan

Nov 17, 2010

Happy Birthday Sayang


 

Ada orang celebrate birthday sekali ngan raya haji tahun ni. Alhamdulillah birthday tahun ni jatuh pada hari raya korban, jadi tuan empunya diri betul2 kena menghayati erti pengorbanan itu =)


Kalau perasan pada bilangan lilin adalah usia beliau pada tahun ini =)

Tp budak2 kecil yang dapat meniup lilin, birthday boy dok layan tv jer. Acara meniup lilin dan makan cake dibuat pada waktu malam, ye la siang sebok berhari raya *cam raya puasa lak*

Raya Haji di Terengganu disambut secara sederhana. Tahun ni adalah kali pertama kami meraikannya sebagai suami isteri. Plan asal raya haji sepatutnya disambut di sebelah suami tp apakan daya, nasib menyebelahi saya. Ini disebabkan semasa cuti raya haji juga ada kenduri kahwin di Perlis, jadi kami pulang ke Terengganu dahulu, yeah!

Pagi raya, usai solat sunat Aidiladha, kami ke rumah emak saudara, ada buat korban seekor lembu di situ. Adik saya korban satu bhgn, saya dah buat korban last year. Punyalah lama tunggu pak imam datang nk sembelih lembu, dalam 2 jam jugak la kot menunggu. Sarapan pagi ada juadah nasi dagang dan pulut kuning, wah seronok..

Then balik rumah, pembahagian daging dibuat oleh mak dan masak2 utk makan tengahari. Perut dah lapar, menu untuk makan tengahari adalah sup tulang, daging masak merah dan daging bakar.

bday present for this year, will be arriving next month

Salam Aidiladha


Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua umat Islam, sama2 kita menghayati pengorbanan nabi Allah Ibrahim as dan Nabi Ismail as.

Nov 15, 2010

Tips Mudah Untuk Bersalin

Thanx to intan bagi  tips2 untuk dibaca dan diingati sebelum bersalin. Insya Allah akan dipraktikkan mana-mana yang masih belum dibuat. Harapnya semuanya mudah semasa bersalin nanti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Senaman Pernafasan
Berlatih semasa mengandung lagi untuk membiasakan kita dengan teknik pernafasan ini. Cuba bayangkan situasi ketika saat ingin melahirkan dan buatlah latihan pernafasan seperti berikut:

a. Early labour breathing (mula rase sakit/start contraction)
Bernafas dengan panjang dan berlahan-lahan melalui hidung dan hembus melalui mulut..masa menghembus lebih panjang..

b. Active stage breathing (contraction makin kerap n makin sakit)
Mula bernafas melalui hidung dan lepas melalui mulut.
Apabila contraction makin kerap, ambil nafas pendek dan cepat untuk kurangkan kesakitan.
Apabila contraction hilang (contaraction atau sakit akan berulang dalam dalam tempoh-tempoh tertentu) ambil nafas panjang melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction terasa semula bernafas seperti tadi, pendek dan cepat.

c. Second stage breathing
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, kerana oksigen akan masuk dengan banyak berbanding melalui hidung..tahan nafas, dekatkan dagu ke dada dan baru push smbil lepas nafas perlahan-lahan dengan satu nafas supaya bayi tak tersekat dan betul-betul keluar.
Teran tanpa mengeluarkan suara dan sekiranya kehabisan nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemua nafas, terus tarik nafas semula. Ini bagi mengelakkan bayi masuk kedalam semula.

2. Senaman Kegel (Kemut)
Senaman ini baik untuk kulit/otot vagina supaya lebih kenyal, dengan itu otot boleh mengembang dengan lebih baik apabila proses kelahiran bayi. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot yang menyokong rahim dan untuk menjamin keintiman hubungan suami isteri. Senaman ini boleh dilakukan di mana saja (org bukan tau pun kte tgh wat senaman kegel ni... huhuhu...). Salah satu daripada senaman kegel adalah dengan menahan air kencing separuh jalan, dan kira sampai 10 (atau 10 saat) dan baru dilepaskan bakinya..yg ni baik juga untuk suami..sbb skrang ramai yg kena kanser prostat, senaman ini dpt mengurangkan risiko.

Amalan melalui pembacaan dan pengalaman kawan2..

1. Amalan membaca surah Maryam
Amalkan membaca surah Maryam terutama sekali apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin. Kisah Maryam melahiran Nabi Isa dalam Surah Maryam Ayat 23-26.

2. Jangan amalkan minum ais atau minuman sejuk
Ada orang tua-tua berpesan supaya jangan amalkan minuman sejuk kerana dikuatiri akan menjadi lemah tidak berdaya dan kehilangan tenaga semasa proses kelahiran. Minum byk ais di hujung kehamilan boleh membuatkan baby besar..nnt xlarat nk push..xtahu la betol ke x..huhu..

3. Makan secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan kita mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana kurma boleh bagi tenaga kepada badan. Siti Maryam pun di saat melahirkan Nabi Isa cuma makan beberapa biji kurma dan Beliau mudah melahirkan dgn izinNya.

PETUA SEMASA MULA TERASA SAKIT CONTRACTION (BERMULA KETIKA PINTU RAHIM SUDAH TERBUKA 2CM)

1. Mula bernafas cara ’Early labour breathing”

2. Jangan fokus pada sakit, ingatlah yang kita sedang berusaha hendak melahirkan seorang khalifah Allah ke dunia. huhu..time cenggini boleh la fokus..takut time sakit abis semua petua dan ilmu ilang..mintak dijauhkan la..huhu..

3. Sekiranya contaraction makin kerap, mula bernafas cara “active stage breading” cepat dan pendek. Tarik dalam2 melalui hidung dan lepas melalui mulut.

4. Banyakkan zikir doa keampuanan Nabi Yunus dalam perut ikan yu..
”la ila hailla anta subhaa naka inni kuntumminalzolimin.” dan banyakkan doa ”Ya Allah permudahkanlah kelahiran seorang lagi hambamu dan umat Muhamad S.A.W ke dunia ini.”  ayat ni amalkan selalu..even belum sakit lg pun..

PETUA SEMASA PROSES KELAHIRAN BAYI(proses meneran tuk kluarkan baby)

1. Jangan fokus pada sakit ingatkan yg kita tgh berusaha nak keluarkan seorg khalifah Allah ke dunia.

2. Jangan teran cepat sangat, biasanya gesaan (urge) meneran akan datang dengan sendirinya. Bersedia meneran apabila bukaan 8-10cm.. Apabila rasa sakit dan gesaan untuk meneran sudah terasa baru boleh meneran..maknanya meneran bila ada contraction sahaja..kalo xda contraction jgn teran..sbb nnt penat je..bby xkuar pun..

3. Posisi semasa nk melahirkan..
Dalam keadaan berbaring, buka kaki dan tinggikan lutut sambil kedua-dua tangan pegang pada kedua-dua buku lali...Posisi ini memastikan kedudukan kaki akan terbuka dan terkangkang dengan luas bagi memudahkan proses keluaran bayi dan memudahkan doktor atau bidan menyambut kelahiran...

4. Posisi suami untuk membantu isteri supaya mudah melahirkan..
Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa).. Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)..ingat ye para suami..

5. Teknik Meneran dan bernafas (Second stage breathing)
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, tahan nafas dan teran sambil angkat badan (bkn angkat punggung ya..) dagu cecah ke dada...dgn satu nafas supaya bayi keluar keseluruhannya tanpa tersekat. Teran tanpa mengeluarkan suara untuk pastikan kita meneran sepenuh hati dan sekiranya tak cukup nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemuanya, terus tarik nafas semula, sebab, dikuatiri kalau lepaskan nafas kesemuanya, bayi akan termasuk kedalam semula atau tersekat.

Nov 12, 2010

Awas Penggemar Coca Cola


Fakta seperti yang tersenarai di bawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke, Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? 

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas: Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama ke arah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki, (bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin) pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau "Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

9. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

10. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. 
 
Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul!  

Betapa  cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & at that time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..




p/s: saya memang sgt jarang minum coke, klu minum minuman berkarbonat pun selain coke & pepsi, tu pun jarang2. Makan kt fast food spt KFC n McD akan cuba tukar kpd air lain. Tidak suka dgn gasnya yg sangat kuat, akan menyebabkan sendawa sepanjang hari, gas keluar ikut hidung hahahaha...


Nov 8, 2010

Our New Neighbourhood

We are currently move out from our house at kajang....

Now sudah masuk rumah baru, kejiranan baru, kawasan baru...semuanya baru buat saya. Nak kena hafal jln2 area sini lagi, semuanya selepas bersalin la. Mak buyung dah tak larat. Angkat barang pun husband buat sorang2, sian lak. Nasib baik ada cousinnya yg tolong. Thanx enchek hubby =)

wah, banyaknya barang nak kena kemas

Oct 24, 2010

The Little One


Nampak tak macam muka siapa?

Ramai yang cakap macam muka ayahnya sahaja lorr...*jeles jap*

Hari ni ada appoinment dgn Jezzlyn kat Wellagain Healthcare S/B untuk scan 3D/4D. Haruslah mak membuat survey lagi untuk lihat baby dalam perut ni kan, ari tu kt Vision College baby tak aktif dan tak nampak langsung muka apabila tangan dan kakinya tutup muka. Nasib ada rezeki untuk appoinment hari ni, walhal dah 31 weeks. So next appoinment kat Vision College pada 32 weeks boleh dibatalkan.

Sebelum pergi ke klinik saya dan suami doa dan cakap dengan baby agar dapat tunjuk muka dan buat pose untuk kami lihat beliau dalam perut mummynya nanti. Sampai je dalam pukul 2ptg, terus masuk dan register. Bila scan, baby mengadap bawah jugak tp Jezzlyn ni cuba juga untuk lihat baby. Dia siap minta kami pergi lunch dulu dan minum susu supaya baby gerak lebih aktif dan lagi mudah nak tengok rupanya.  Kami lunch di Ayam Penyet Ria, sederet klinik tu je.

Lps lunch, sambung masuk bilik n scan lagi...Baby banyak gerak tapi lindung dengan tali pusat dia la, mungkin sebab saiz dah besar dan ruang dalam rahim tu pun dah semakin sempit bagi baby kot. Kami dapat lihat pipi, dahi, hidung, mata dan mulut baby.  Tangan dan kaki pun comel je, nmpk montel, hehehe...Satu cd mengandungi gambar dan video diberi kepada kami sebelum pulang, dan dikenakan caj RM90 sahaja. Puas hati cos masa yang lama dan layanan dari Jezzlyn pun baik. Dia pun naik sama borak dgn baby supaya banyak bergerak, baby ni malu katanya..cos its girl kot =)

Lama jugak tu, sampai pukul 4 lebih dlm bilik stonography. Keluar je tgk ada  sepasang suami isteri sedang menunggu, untuk scan baby jugak kot. Sebelum pulang ke rumah, sempat singgah di Sunway Pyramid. Owh, semestinya menjengah ke butik baby...mak sudah jatuh chenta dgn pakaian baby girl..haruslah kan, bila tahu jantina baby girl. Tapi tak de la nak beli baju2 pink lagi kan, baju baby dah ada..tunggu dulu lah yang lain tu, hehe..

Oct 20, 2010

Oligohydramnios

Info yang diperoleh berkaitan dengan air ketuban. For sharing together.


Air ketuban atau cecair amnion berasal daripada air kencing bayi itu sendiri. Air ini akan diminum atau  ditelan oleh bayi. Air kencing yang dalam perut bayi itu itu tadi masuk ke dalam pengaliran darah dan dibawa ke buah pinggang, seterusnya mengalir masuk ke pundi kencing sebelum keluar sebagai air kencing. Itulah pusingan air ketuban di dalam rahim ibu mengandung.

 Terdapat dua jenis masalah berkaitan dengan air ketuban iaitu 

1. Oligohydramnios - air ketuban didapati kurang daripada jumlah yang sepatutnya. Kemungkinan berlaku sekiranya:
    • selaput ketuban pecah dan air keluar walaupun belum ada tanda-tanda untuk bersalin
    • bayi mengalami masalah tumbesaran atau (intra-uterine growth restriction)
    • bayi mengalami masalah buah pinggang (renal agenesis)
    • kandungan berada di luar rahim (abdominal pregnancy)
2.  Polyhydramnios - air ketuban berlebihan. Penyebabnya adalah:
    •  kandungan kembar dua, tiga dan seterusnya
    • bayi atau uri yang lebih besar, lebih-lebih lagi jika ibu menghadapi kencing manis
    • bayi yang dikandung mengalami masalah spina bifida, anencephaly (dilahirkan tanpa tempurung kepala), esophageal atresia (bayi yang tidak boleh menelan masuk air ketuban) dan bayi kerdil (achondroplasia).
Ibu hamil yang mengalami masalah ini akan merasa kurang selesa kerana kendungan besar dan berat. Ibu sukar bernafas, bayi boleh lahir sebagai bayi pra-matang.


p/s: Masalah yang saya hadapi adalah oligohydramnios, tak tahu punca apa dan bagaimana nak tambah air ketuban. Bukan masalah kurang minum air dan sebagainya. Doc dah siap check kalau2 ada licking tp xde  la  pulak kan. Alhamdulillah baby dalam kandungan saya juga normal dan sihat.  Semoga tiada masalah sehingga waktu untuk melahirkannya, amin.

-29w-

Oct 19, 2010

Medical Leave, for the first time

Semenjak bekerja di sini, hari ini dalam sejarah saya mendapat MC daripada HPJ, first time ye. Adakah sebelum ini saya tak pernah sakit? owh ada jugak sakit tp pergi klinik swasta, tak dapat MC pun, pegi check up kt Klinik Kesihatan dapat time sleep jer, paling tak pun terus ambil cuti jerk. Kalau kat ofis lama dulu, bila sakit sikit manjang jer naik clinic kt atas jumpa doc, then sangat senang nak dapat MC, yerla kena bayo RM5 tu, hihi..

Hari ini pegi check-up kt KKP seperti biasa. Orang adalah sangat ramai,  belum pun pukul 8 dpn  makmal dah penuh org tunggu nak amik darah n check HB, dem!  Aircond pun tdah tak terasa, peluh2 jantan mula keluar, nasib baik ada paper leh wt kipas, heh.

Result blood test tak dapat lagi, bapak lama tunggu dah 2 bulan. Saya beritahu doc pasal pegi scan baru ni, yang air ketuban saya sedikit, so doc check, air ketuban saya AFI 8, kurang sedikit dr border line, 9. Then doc terus mintak refer kt HPJ, kena pegi hari ni jugak..ha? skrang dah dekat pukul 10pg, sepatutnya suami saya attend meeting dah dia pulak lambat. Kesian dia pun kena tunggu saya check up, ye la bukan selalu dia tunggu tu, selalu anta dan jemput je huhu.

So kami pun terus ke HPJ, bawa reference letter dr doc di KKP. First time saya menjejak langkah ke HPJ, dr luar tgk, banyaknya kereta parking smp ke tepi jalan. Apa tak de parking ke kt sini? Teruknya...;( suami drop by saya je n dia pegi ofis jumpa bos jap. Saya pun terus pegi ke kaunter pendaftaran dan buat pape yg patut. Perut lapar ni, suami tapau nasi lemak kerang ada dalam kereta, konon nak makan lps check up kt KKP. Sementara tunggu no dipanggil di kaunter O&G, saya pun ke kafe minum n mkn waffle jerk. Then singgah kedai runcit, ada magazine, beli je la wt hilang rasa boring menunggu yang lama. HP pulak dah nyawa2 ikan *stand by nk call husband jer* , yer la kt KKP tadi dah online lama smp batt nk abis.

Akhirnya no saya dipanggil, masuk jupe doc. Nasib baik doctor tu baik n lembut je, dia check tanya ada licking ke dsb, saya rasa tak de tp tak tahu la kalau2 time tak sedar kan..then doc tu check n confirm air ketuban tak de licking...scan baby dan 2 kali dia kira AFI=9. Doc tu confirmkan dgn pakar pun sama jugak. Gerakan baby, plasenta, saiz dan berat baby ok je, so tak de masalah. Tp kena dtg balik utk follow up lagi 2 minggu, last pesanan kalau baby tak de movement terus ke dewan bersalin..erk, saya tanya utk terus bersalin ke? Aah, doc tu jawab...erm, debar jap...baby tak nak keluar lagi kan? hopefully masih ada ruang untuk baby bergerak dgn baik dan lahir pada masa yang ditetapkan, amin..

Sebelum kluar doc bagi MC untuk hari ini..yippie, ingatkan kot2 nak bagi time sleep mahu saya ignore jer kan...saya pun dah ngantuk dan lapar bangat. Kluar tunggu untuk amik ubat di kaunter farmasi pulak. Selesai semua, tgk2 jam dah pukul 2 ptg, batt HP pun dah out..nasib baik ada public phone, saya call husband untuk datang amik, pegi lunch n balilk umah.

Oct 16, 2010

JB, dyla N suzai wedding

CONGRATULATIONS TO DYLA N SUZAI aka DOBON

Oleh kerana enchik suami tiada di rumah, saya hanya menumpang kamal n intan untuk ke majlis perkahwinan dyla di jb siang tadi. Haruslah pegi kan, lagipun tak de apa nak buat di rumah sorang2, kursus pegawai pun tak pegi.

Bertolak pg, sampai sedang elok pkl 1, makan dan tunggu pengantin, sessi bergambar dan terus pulang, tak de singgah mana2. 2 3 org shbt dr HQ hadir sama, yang tak pg kursus lah tu, hehe...

Majlis dyla diadakan di dewan, agak meriah juga dengan persembahan, makanan sgt sedap, ada kambing bakar, *siap tolong makankan untuk encik suami* hehe..saya tak sempat nak merasa laksa johor ekoran sudah kenyang makan nasi beriyani dan kuih muih =) insya allah kalau berkesempatan nak g wedding belah suzai lak 30hb, mau menikmati suasana kenduri di kampung..sapa mau tumpangkan saya? hehehe..

so da piccas.....

dyla yg chanteek..
antara yg hadir bergambar bersama pengantin
2 moms-to-be =)


Oct 15, 2010

Girl or Boy

Macamana nak tahu @ agak jantina baby yang dikandung...Tak tahu la betul atau tidak, just to share here, me copy paste.

It's a girl if:
  • You had morning sickness early in pregnancy
  • Your baby's heart rate is at least 140 beats per minute
  • You are carrying the weight in your hips and rear
  • Your left breast is larger than your right breast
  • Your hair develops red highlights
  • You are carrying high
  • Your belly looks like a watermelon
  • You are craving sweets
  • You are craving fruit
  • You crave orange juice 
  • You don't look quite as good as normal during pregnancy
  • You are moodier than usual during pregnancy
  • Your face breaks out more than usual
  • You refuse to eat the heel of a loaf of bread
  • Your breasts have really blossomed!
  • Your pillow faces south when you sleep
  • Your urine is a dull yellow color
  • You hang your wedding ring over your belly and it moves from side to side
  • You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an odd number

It's a boy if:
  • You didn't experience morning sickness in early pregnancy
  • Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute
  • You are carrying the extra weight out front
  • Your belly looks like a basketball
  • Your areolas have darkened considerably
  • You are carrying low
  • You are craving salty or sour foods
  • You are craving protein -- meats and cheese
  • Your feet are colder than they were before pregnancy
  • The hair on your legs has grown faster during pregnancy
  • Your hands are very dry
  • Your pillow faces north when you sleep
  • Dad-to-be is gaining weight, right along with you
  • Pregnancy has you looking better than ever
  • Your urine is bright yellow in color
  • Your nose is spreading
  • You hang your wedding ring over your belly and it moves in circles
  • You are having headaches
  • You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an even number
***bagi diri saya adalah yg digelapkan di atas...5 girl, 3 boy..mcm2 la, di awal preggy dulu, craving yg manis jerk..tp byk buah2an n juice xleh nk minum..time 2nd trimester craving yg masam2 lak...xde morning sickness apa2 pun....di awalnya ramalan ramai mengatakan baby boy, skrang rasa cam gegirl la pulak, tgk pada bentuk perut yg membujur dan melebar jerk =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...