Dec 8, 2010

Kronologi Kelahiran Cahaya Mata Pertama

boleh buh title cam gitu??


2 dis 2010

8.00 pg   : Weekly antenatal check-up di HPJ, hubby hantar then dia g ofis.

10.00 pg : Jumpa doc n scan, air ketuban makin kurang AVI 6, (prev AVI 9). Doc tanya mana husband, dah  rasa tak sedap hati. Doc bgtau kena admit n bersalin esok cos bahaya pada baby. Dah nk nangis, sebak dowh. Xleh tunggu lagi, n tak leh blk bersalin di Terengganu. Kami pasrah.

11.00 pg  : Pegi register wad, tp wad penuh, nama dlm waiting list no 4. Pihak hospital akan call bila ada katil kosong, alhamdulillah boleh balik rumah dan pegi ofis dulu settle hal2 lain. Siap2 call gtau mak, ptg nanti parents akan gerak dtg kl.

7.15 ptg   : Pihak hospital call, masanya sudah tiba. Bawa kelengkapan ibu dan baby ke hospital, waa...sedey..hubby ajak dinner dulu, dah tak berselera tp makan jugak takut tak de tenaga esok.

9.00 mlm   : Amik tag di bghn kecemasan dan check in kat wad bersalin. Nama dah siap di register, wad 2A, katil 17. Tukar pakaian, seb baik kaler pink, suka =) then nurse check ctg. Pakar datang bg tahu ventilator tak de yg available, baby gerak ok, ctg pun ok so tunda induce pagi lusa. Ventilator harus ada sbb baby masih 36 minggu dan saiz baby hanya dlm 2.4kg shj. Lega sikit, xkena beranak lagi esok.

* ventilator: sila google ok, ianya tak sama dgn incubator.

3 dis 2010


- tukar bilik no 1 (1 bilik 2 org)
- ctg, ok
- setiap beberapa jam nurse dtg check hb baby dan bp
- aktiviti2 lain: jln2 kat wad, tgk tv, internet (seb baik bwk laptop)
- parents dtg melawat
-siap try mintak nak discharge n nak blk kg, tp doc xbagi
- ventilator yg available terpaksa bg kat patient lain yg lebih memerlukan (high bp n baby <36w)
- malam, perut mengeras byk kali daripada biasa

4 dis 2010

- ptg, sblm habis waktu melawat: mtk tlg nurse confirmkan balik dgn doc ventilator ada@x cos my parents nak blk dulu if belum ada..sian gak dorang datang xde wat pape pun

- doc cnfm ventilator dah ada, so pagi esok kena induce dalam jam 7pg

5 dis 2010

5.00 pg : ctg - ok

7.45 pg : induce iol, dah buka 2cm. lps je masuk ubat tu, kena baring 1jam, rasa sakit cam senggugut dan perut mengeras (contraction)..time ni dah baca apa2 yg patut

8.45 pg  : ctg, bp ok (ctg setiap 1,3,5jam slps iol)

11.00 pg  : ctg - byk contraction, *3/10min kot, xphm istilah medical* doc check jln, still 2cm

1.15 ptg  : pakar buat keputusan kena wash out blk cos iol failed, jalan xbuka. what da heck???takoottt...

1.50 ptg : doc masuk drip, elakkan dehidrate

2.30 ptg : ctg lagi

6.30 ptg : doc cek jln still xde buka, 2cm gak *baby tak mo kua lagi la*

9-11 mlm : nonton tv drama anugerah skrin, sembang2 dgn patients lain (doc nk check jln 11pm)

11.45 mlm: nurse kejutkan gtau doc nk check jln (tunggu doc smp tertido kt bed), doc ckp buka@x dia tetap kena pecahkan air ketuban mlm ni jgk demi keselamatan baby dlm kandungan. jalan still tak buka, air ketuban dipecahkan, siap masukkan ubat utk buang air besar skali


6 dis 2010

12.30 pg : turun ke labour room, air ketuban mencurah2 keluar. tukar pakaian, suami smp n temankan. perut mengeras sikit. doc ckp kena tunggu 12 jam, if jalan still tak buka dan ctg baby tak ok, kena ceaser

4.00 pg  : doc check jln, 3cm

8.00 pg  : doc check jln, still same,  gtau doc mmg tak tahan dah. doc minta tunggu lagi skali nak check.

11.00 pg : gtau doc lagi, tak yah check la jln, mmg tak buka n tak tahan tp dia ckp prosedur mmg kena tunggu 12 jam n kena check 3x...owh my god!...contraction byk kali, tp jln tak buka2..ku mtk jgk doc terus ceaser

11.30 pg  : emergency ceaser, cos doc check jln mmg tak buka, doktor pakar yg dtg dan maklumkan

12.16 tgh  : baby girl selamat dilahirkan melalui pembedahan

1.30 ptg  : kembali ke wad 2A

7 dis 2010

- sempat pergi kelas penyusuan baby di bilik seminar yg bersebelahan dgn bilik no 1 aje. alhamdulillah boleh bgn dan jalan slow2

8 dis 2010

- discharge

fresh from the oven

5 comments:

  1. tahniah mama D....hehhehe

    akhir nyer bleh gak baca belog ni

    kekkekeke

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...semua dah selamat kan?hehe..tahniahhh...cute bby
    aleesya...

    ReplyDelete
  3. thanx b dan cik y...jarang jgk update..byk save kt draft ajer, skrang makin bz, hehe...

    ReplyDelete
  4. Na...kes mu sama ngan aku emergency ceaser....

    kdg2 aku geram gok at doc...doh aku x mboh branok lagi..dier induce smpi 2 bj pil...last2 emergency ceaser...cettt

    ReplyDelete
  5. angah>nasib aku 1x je wt suk ubat, tp kena kluarkan balik, ku siap kabo ke doc "saya tak mo tgk alat tu doc", seram woo...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...