Aug 30, 2010

Akhirnya Ketemu Jua

Menu berbuka puasa hari ini....

Apakah ia?...

Setelah lama mencari kedai makan ini di area Bangi, akhirnya dengan tidak sengaja termasuk dalam restoran ni. terima kasih suami =)


Makanannya adalah biasa je, may b sebab bulan puasa kot. Agak crowded dgn orang, dan pelayan yang sebok lalu lalang hantar makanan yang dipesan. Mesti pegi lagi lain kali pada bukan bulan puasa, takkan nasi ayam penyet wong solo kurang sedap daripada ayam penyet ap...tp mmg la, kat situ ayam penyet nya tak de habuk2 rempah2 yang diletak skali atas ayam :)

Aug 27, 2010

Yahudi Bijak

Tertarik apabila membaca notes ini, kenapa orang Yahudi bijak.

Penulis : Dr. Stephen Carr Leon
Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.


Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Di dalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

p/s>petua yang baik bagi ibu mengandung...


Aug 26, 2010

My Baby First Movement

"When in comes to in utero activity, there’s a wide range of normal. As long as baby’s overall level of movement is consistent, there’s no need to worry. If you’re in your second trimester or the early part of your third, your baby may be more active than you think. On some days, you simply may not feel all of his kicks and jabs." - 22 weeks

Watch what you say -- baby is now able to hear outside noise from down in the womb. Studies show that baby finds gentle music and your own voice most soothing. Nipples are starting to sprout, and that little face is fully formed. And, baby's starting to settle into sleep cycles, snoozing about 12 to 14 hours a day. It shouldn't be hard to figure out when -- just pay attention to those kicks as they start and stop.  


Hari ni buka puasa, menu yg sangat best. Ibu mengandung mengidam, hehe....xdela, saje mtk tlg org masakkan, ye la kalau nak beli kat bazaar belum tentu sedap kan...
Menu adalah ikan patin masak tempoyak dan sambal belacan+ulam..blk umah hanya masak nasi jer. Lps masak nasi, tunggu hb pulang sambil nonton tv *hb meeting til 6pm*. Bila hb smp je terus dia berkomunikasi dgn bb.

Tak lama lps tu..owh, bb memberikan response yg memberangsangkan..sebelum2 ni, dia gerak2 biasa je tp kali ni sgt byk kali n lama...wah, what a sweet moment. kami tgk perut mommy yg bergerak2 tu, *sabar ye bb, jap g kita makan*, itu yg saya cakap dgn dia, lapar kot =) sblm papa pulang kamu diam je kan, bila papa pulang bukan main aktif ye, nasib baik persiapan utk berbuka dah ready dan ketika itu saya  sedang berehat2. Termengah2 jugak la si ibu ini sambil mengusap2 perutnya.
 

Aug 19, 2010

Program Sahur di UKM


3.30am, bgn dan gerak ke UKM, terlibat dalam program sahur di ukm, dimulai dengan solat hajat dan taubat sblm bersahur. Sahur, makan dalam dulang beramai2-1 dulang 4 org, nasi dan lauk panas, agak menyelerakan juga..tambahan pula pagi ada check-up n amik darah skali, doc nasihat agar makan banyak sikit time sahur....=)

slp sahur+subuh di ukm, blk umah jap amik buku n g check-up. owh hb rendah lagi? 9.5...doc mtk dtg lg next week utk amik darah utk di investigate penyakit apa la ni....yg penting bukan anemia. Malassnya nak kena pg klinik lagi, lagi 2 minggu mmg ada check-up lagi.

lps check up terus gerak ke ofis..owh letih dan ngantuk. sampai tertidur la skjp..darahku sudah diambil, kurang tenaga, hehe...

ptg ni, buka mcm biasa, beli lauk kat bazaar dan buka di rumah ajer


Senaman

di bulan puasa ni, ha, tau2 la rasa mengantuk time kt ofis...lunch hour, ramai yg landing/tido skjp @ kua sopeng2 barang raya kan...

marilah kita berehat sebentar bersama kit-kat, eh silap....
marilah kita melakukan senaman untuk menghilangkan ngantuk =)


Senaman Menghilangkan Mengantuk (Senaman Kucing)


1 Mula-mula start dengan gaya macam nih..
Ni ala-ala taichi sikit.. Sebagai warming up ler kiranyer.. Huhu
………………………………………………………………………………………………
Then, 11
Tiru ler gerakan macam nih..Untuk kelegaan pada bahagian bahu dan leher..
………………………………………………………………………………………………
Seterusnyer, 12
Waa.. waa.. waa.. Same macam kat atas jugak, untuk kelegaan bahu, leher + kepala..
Cume makin rancak.. So, tak per.. Tiru jer..
………………………………………………………………………………………………
13Gerak ke kanan..Kemudian ke kiri..
………………………………………………………………………………………………
14Gerak ke kiri..Kemudian ke kanan..
………………………………………………………………………………………………
15Ikut jer.. Tapi hati-hati jangan sampai terpusing kepala sudah ler..
………………………………………………………………………………………………
16Tepuk kuat-kuat kat dahi..Ni part paling penting untuk hilangkan mengantuk..Huhu..
………………………………………………………………………………………………
17Ok, lepas tu buat gerakan tangan dan badan..Buat macam happy ajer.. (Untuk me’releks’kan badan)
………………………………………………………………………………………………
18 Tak yah cakap banyak.. Tiru ajer..
………………………………………………………………………………………………
19Buat secara aggresive pula..Jangan peduli apa orang lain kata..
………………………………………………………………………………………………
110 Hilangkan semua stress..Lontarkan segala tekanan..
………………………………………………………………………………………………
111Erm..Pusingkan kepala..
………………………………………………………………………………………………
131Tengok muka kat cermin..sambil goyang-goyang.. Lawa tak?
………………………………………………………………………………………………
112 Akhir sekali, buat joget ‘kucing’..
………………………………………………………………………………………………

Kalau tak hilang gak mengantuk tu, ambik bantal bucuk, pi ler tido bawah meja..
Lepas buat senaman nih, confirm tak mengantuk dah..

Aug 15, 2010

Majlis Berbuka Puasa di Seri Perdana

Hari ni ada invitation utk berbuka bersama-sama PM dan pemimpin negara. mmg tetiap hari PM ada majlis berbuka puasa dan utk hari ini jemputan utk NGO, dan anak yatim. Anggaran dalam 1000 orang berbuka di sana, makanan best la jugak, from Kuzie Catering...

piccas tak upload bebanyak sbb bz nak makan, dok sembang2 dan hari hujan...


owh, kami suka lampu-lampu di situ

Aug 10, 2010

Salam Ramadhan

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN....

semoga kita diberi peluang untuk meneruskan ibadah kepadaNya di bulan yang mulia ini.


 


and



somebody is leaving.......







sebulan tiada gangguan dari itu, jadi rebutlah peluang ini sebaiknya, hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...