Mar 5, 2011

Lil Aleesya dan Growth Spurt

Growth Spurt atau dipanggil juga Beralih Bulan terjadi kepada baby yang berusia di bawah usia satu tahun. Biasanya berlaku semasa usia baby 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan (berbeza mengikut baby).

Growth spurt akan berterusan sehingga baby menjadi toddler dan seterusnya teenagers. (orang kata time tu ibu asyik lapar dan asyik nak makan jer)

Ianya juga berlangsung selama 2-3 hari dan kadang-kadang sehingga seminggu. Apa yang berlaku ialah, baby lebih kerap menyusu dan lebih fussy daripada biasa dan kalau orang tua ibu2 dan makcik2 nampak, mereka akan kata bayi tak kenyang2 minum susu ibu dan perlu ditopup dengan susu formula. Big No No sebelum bayi berusia 6 bulan. 

Tapi sebenarnya apa yang berlaku ialah, baby anda memerlukan lebih susu untuk tumbesaran fizikal dan skills (seperti merangkak, berpusing setempat, membebel, berbual dan tersenyum)

Dan susu anda sentiasa ada dan cukup untuk si kecil. Magisnya, susu anda akan semakin bertambah mengikut keperluannya (konsep supply and demand di situ)

Sila educate pasangan anda mengenai Growth Spurt supaya bila baby anda fussy melampau, anda dan pasangan akan lebih tenang dan faham.

Jangan terburu buru memberinya susu formula mahupun makanan tambahan (sebelum usianya 6 bulan).

Makan dan minum secukupnya untuk memberikan (dan menghasilkan) yang terbaik utk anak kita..

 
My lil girl rasanya cam setiap kali nak beralih bulan kot asyik nak bertempek bermanja dgn mama. Ni nak masuk 3 bulan pun dia buat hal lagi. Kalau sebelum ni kat kg ada yg tolong tgkkan dan pegang untuk main-main dgn aleesya. Memang rasa letih je bila tak leh  nak wt keje lain, n cik B dah rasa kosong cos asyik ada demand jer dr baby.

Sebelum ini saya turut mengalami keadaan itu juga apabila mak dan makcik cakap susu saya tak cukup tapi saya hanya mampu diam dan cakap baby nak beralih bulan dan semakin besar, tu yg nak minum banyak..alhamdulillah ada jugak yang memahami.

dah nak masuk 3 bulan anak mama ni =)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...