Mar 14, 2011

PETUA MEMBANYAKKAN SUSU BADAN:

Info diperoleh dari kawan KIM, FB, intan..

Petua untuk memperbanyakkan susu ibu:

1) Makanan:

Lobak putih
Ikan (semua jenis ikan ikan yu)
Ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pegaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta

2) Minuman:

air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan buahan (betik/honeydew)
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba

3) supplement yang boleh diambil:

omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

4)  Urutan:

- sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas ke bahagian puting....kanan dan juga kiri
- cuci dengan berus gigi puting takut tersumbat liang2 di puting susu 
- kalau sblm mengepam, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)

5) Masa pengepaman:

- cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali - mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby hisap boleh membanya kkan pengeluaran susu juga
- bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
- minum air suam sebelum dan selepas mengepam
- jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering, jgn minum teh/nescafe

6) Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)

7) Cara-cara Lain:

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut breast menggunakan sikat
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

**walau bagaimanapun milk booster ni terpulang kpd ibu2 itu sendiri, lain org lain jugak milk booster nya..list di atas adalah di antara yg boleh membanyakkan susu ibu, so mari kita try n error dan dapatlah hasilnya hehhe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...