Jun 2, 2011

Baik Buruk Pacifier

Ada orang cakap kalau bagi baby puting nanti gigi jongang. Mak saya kata dulu2 time anak2nya kecil pun dibagi puting tak de pun yang jongang, hahahah...

Dari awal saya plan tak nak bagi baby aleesya puting, mmg takut giginya jongang besar2 nanti, nauzubillah mintak dijauhkan. Tp tak tahan kalau dia asyik nak bertempek ngan mama jer sampai tak leh buat keje rumah yang lain, nak2 kalau sebelum tidur malam. kalau dilepasnya nangis la blk, so jln penyelesaiannya diberi puting. Nanti bila dia dah lena akan tertanggal sendiri =)
Kalau tinggal kat BS pun kena ada puting jugak, bagi dia lena tidur dan tak nak nyusahkan BS.

Aleesya pun bukan nak sangat puting tu, pada awal2 time dia masih dalam pantang cuba gak bagi puting avent yg free beli newborn set tu, sampai sudah dia tak mahu, may b puting yg color transparent tu agak keras then bagi puting nuk yang agak lembut baru dia boleh sikit2, tu pun siap termuntah dan tolak2 lagi dgn lidahnya. Sekarang, kadang2 siap digigit2 pemegang puting, bukannya hisap puting betul2 pun, gatal gusi agaknya. Dan kami berharap aleesya tak bergantung dengan puting sampai besar.
Artikel daripada seorang doktor berkenaan pacifier

aleesya dan putingnya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...