Feb 27, 2011

We Are Home

Setelah hampir 3 bln bercuti di kg, akhirnya kami (mama n aleesya) kembali ke putrajaya. pulang ke putrajaya dgn 2 buah kereta pd hari jumaat lepas, tok ma n tok ki ikut serta. kami bertolak seawal pg setelah sarapan nasi dagang di rumah ayah ngah (adik abah). sampai putrajaya dlm pukul 4.30, jln hampir jem org pulang kerja tambahan hari hujan pula tu.

Mlm nya, saya dan suami ke akademi, ada mjls perpisahan dgn ketua pengarah, pulang hampir jam 12mlm, aleesya dah tidur dengan tok ma dlm bilik. jam 4 pg baru aleesya bangun nak nyusu dan terus tidur dgn saya smp pagi.

Sabtu: pegi umah adik saya kt ampang, owh jln mrr2 sangat jem, biasa dah tu kalau namanya mrr2. then ikut sama pegi kenduri kahwin (anak org kampung/kwn skolah + anak jalaluddin hassan)  n pulang ke rumah ptgnya terus terbongkang tiga-tiga beranak heh. kecian aleesya

Ahad: pegi umah makcik, lunch dan jumpa ma n abah lagi sekali sebelum diorang pulang ke kampung. Pulang ke rumah ptg, aleesya dah penat. Malam pun dia tidur awal, bagusnya anak mama.

ni je pic aleesya time pegi wedding

Feb 17, 2011

My Testimonial

Semasa dalam pantang, saya dok wat research apakah milk booster yang bagus di samping supplement lain untuk menambahkan stamina badan. Saya bersalin secara ceaser, so tak boleh nak berpantang sangat cam berbengkung, bertungku dan sebagainya seperti ibu bersalin normal, hanya buat sikit2 dan tidak pada bahagian perut dan tmpt operate..*jeles pada adik yg bersalin normal dapat berpantang sepenuhnya*

Dalam dok mencari, saya mendapati ramai yang menggunakan produk ini.



Yer, sblm ni tak pernah layan pun produk shaklee ni.

Saya telah mencuba supplement keluaran shaklee. Yang seronoknya shaklee menyediakan trial pack set b bagi breastfeed mommy yang hanya rm80. Ianya mengandungi 30 vitamin b complex, 30 vitamin c, 30 vitalea (multivitamin) dan 60 alfafa (milk booster), alfafa tu yang paling saya teruja nak tgk hasilnya. Dari byk2 website yg ada, saya telah membeli trial set daripada genkimomma.

Hasil 30 hari saya mencuba, saya dapat lihat:

1. Kalau sebelum ni di muka my lil girl ada whitehead bintik2 tp bila mkn supplement ini, bintik2 itu semakin kurang dan hilang.

2. Breast cepat rasa berat, baby kurang berjaga malam sbb dah kenyang. Susu berkhasiat tu.

3. Saya tak berasa penat walaupun bangun awal pagi sebelum subuh, tidak tidur di siang hari dan tidur lewat di malam hari.

4. Cepat terasa haus dan tekak terasa kering, dan akan minum byk air kosong, saya suka! Sistem perkumuhan juga baik.

5. Semangat nak pam susu, tak rasa mengantuk. Adik saya selalu mengeluh dia mengantuk semasa BF her baby, saya ok je cuma time pam ngantuk dok tunggu susu keluar =)

Saya dapat merasai perbezaan ini kerana selepas sahaja trial pack 30 hari abis, saya mudah berasa penat dan letih. Kurang haus dan kurang minum air. Tak larat untuk bgn mlm2 dan pam, selalu mengantuk time BF baby, sudah beberapa kali terlelap sewaktu BF my lil girl, aiyoh!

Barulah teringat mungkin itu kesan pengambilan supplemen shaklee, elok2 je trial pack tu abis time saya menduduki exam semester, lps aje xm memang terus flet..mcm org amik xm spm jer, tak cukup tidur, hehe..

Pengeluaran susu saya tak boleh tgk sgt kerana, owh rupa2nya saya telah mengalami sedikit kesilapan teknik dalam mengepam susu, patutla pam 1 atau 2 jam hanya boleh dapat dalam 2oz jer, hukhukhuk. Alhamdulillah, telah kembali ke jalan yang lurus, hehe...terima kasih kepada susuibu.

Tak sabar menunggu trial pack kedua saya smp, pun masih order daripada genkimomma. Puan arnie..pls reply my email asap, tq

Handmilk Foremilk

Setiap production susu ibu mengandungi 2 peringkat iaitu foremilk (susu awal) dan hindmilk (susu akhir) yang mana kedua-duanya adalah penting dan diperlukan oleh setiap bayi.
1. Foremilk
Susu awal yang dihasilkan dan diterima bayi atau dalam kata lain susu yang mula mula keluar. Ia selalunya kelihatan seperti air biasa dan agak cair. Foremilk mengandungi lebih banyak air, kurang lemak dan karbohidrat yang dapat menghilangkan dahaga bagi bayi.

2. Hindmilk
Selepas beberapa minit penyusuan, bayi akan mendapat susu akhir dimana ianya kelihatan agak pekat, lebih berkrim dan disukai ramai :P. Selain itu, hindmilk mengandungi kalori yang tinggi, kaya dengan lemak, dan ia amat penting untuk tumbesaran bayi. Hindmilk boleh diibaratkan seperti makanan yang lengkap dan sempurna untuk bayi dan membantu bayi menambah berat badan. Apa yang saya tahu, kebaikan untuk ibu pula, jika ibu mengalami puting luka (sore nipple), ianya dapat sembuh dengan cepat kerana susu ini lebih moisturized serta dapat melegakan kesakitan pada nipple.

Awalnya dulu, saya juga agak terpengaruh dengan pendapat orang-orang lama yang mengatakan susu di sebelah kanan ialah nasi (makanan), dan susu di sebelah kiri pula ialah air. Sebenarnya ini adalah pandangan yang salah kerana kedua-dua belah breast mengandungi komposisi susu ibu yang sama. Kedua-duanya mempunyai foremilk yang menghilangkan dahaga dan hindmilk yang mengenyangkan. Kerana zaman sekarang tak macam dulu, sekarang dah ada banyak teknologi dan kajian-kajian yang dibuat oleh pakar dimana ianya telah terbukti benar :)
Allah telah menjadikan setiap wanita yang menyusukan itu sangat istimewa kerana dapat menyusukan bayinya sendiri:) Komposisi susu ibu seimbang dan sesuai dengan keperluan setiap bayi. Biasanya pada musim sejuk, susu ibu akan lebih pekat untuk membolehkan bayi mendapat tenaga, khasiat yang banyak serta lebih kenyang di waktu sejuk. Bila musim panas atau kering, susu ibu akan menjadi lebih cair dan mengandungi lebih banyak air untuk menghilangkan dahaga dan mencegah dehidratan semasa cuaca panas. Macam kita jugak lah kan, time panas terbayang ABC, air sirap. Time sejuk, lapar memanjang. Ciptaan Allah itu hebat :)

Jadi, untuk membolehkan bayi mendapat khasiat seimbang, ibu-ibu boleh menyusukan bayi sekurang-kurangnya 15 - 20 minit bagi sebelah breast sebelum menukarkan ke sebelah lagi breast. Sebaik-baiknya teruskan sehingga breast terasa kosong. Jika breast di sebelah (yang bayi tidak menyusu) teras berat dan penuh, ibu boleh mengepam sambil menyusu untuk membuat stok EBM.
Semakin kerap breast diransang, semakin banyak susu dihasilkan :)

Feb 6, 2011

Two Month Injection

aleesya kena inject utk 2 bulan, timbang tadi berat aleesya 4.3kg shj, panjang nurse tak ukur, nanti 3 bulan baru ukur lagi,katanya. nurse juga bagi tahu kalau demam nanti makan ubat, tp kebiasaannya skrg baby bila inject dah tak demam lagi, ari tu aisyah pg klinik intan inject doc siap bg ubat suh makan takut demam. alhamdulillah sume baik, aleesya pun xde demam. kena inject dia menjerit sikit jer then diam n ok jer. 

otw balik rumah sempat singgah kt rumah tok mi (kakak tok ma), tok mi belah mulut. adat @ trend kat kg sebelah mak kot, bila baby dtg ke rumah orang tua, org tua tu akan belah mulut baby dgn bagi rasa gula dan garam dengan menggunakan asam keping bersama dengan air zamzam. esok aleesya dah nak kena tinggal, mama dan papa pergi menuntut ilmu sekejap yer sayang, kejap ke 5 hari tu? mama sedey..stock ebm aleesya pun tak cukup tu, huhuhu




Feb 4, 2011

Day 60: Botak

Slps majlis cukur jambul, rambut babies tak trim@botak lagi, cian kt bebudak itu rambut tak sama, hehehe..ari ni, sblm aisyah pulang ke ampang, pagi2 lagi tok ki botakkan rambut aisyah separuh, separuh lagi pak su yg tolong abiskan, erm..licin...kemudian aleesya pulak, alhamdulillah dia tido dengan lenanya langsung tak sedar orang kerjakan kepala dia, hehe...dimulakan dengan papa, sikit je tu then pak su jugak yang abiskan..askar memang slalu cantas rambut org, haha..abis baju, mitten dan kain lampin alas tidur aleesya dengan rambut2 halusnya...

bye bye aisyah....we'r gonna miss u...aleesya dah tak de kawan, nanti jumpa di kl yer =)


before..sengih je. masih dlm tidur

dimulakn oleh papa

senang, dia tidur je x hirau org kerjakan kepala dia =)

aisyah dah botak dulu, aleesya masih dlm proses pembotakan =)

done! budak botak new image =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...