Jun 30, 2011

Doa Ibu Menyusukan bayi

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."

Surah al-Hujurat & al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi. Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kita, anak kita dan banyakkan susu kita. Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.
Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast dan  doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yg cukup pd anak kita hingga sekurang-kurangnya sehingga 2 tahun.

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Juga amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Yakinlah. InsyaALLAH susu badan kita akan bertambah jika kita istiqamah dgn amalan yg tersebut di atas.

Jun 6, 2011

Happy 6 Month Old, My Darling

Aleesya 6 bulan, mama bawak pegi check up n injection. Hanya mama n aleesya sahaja, papa keje lah sayang. Alhamdulillah, aleesya tak buat perangai, time inject pun menjerit sikit je time nurse cucuk, good girl lah anak mama ni =) Berat pun dah naik 500g lagi, satu pencapaian yg baik. BS pun ckp aleesya semakin bambam. Bulan dpn kena pegi check up jugak lg, nurse monitor n nak tgk pertambahan berat badan aleesya.

Mama dah try bagi makan bubur sikit hari sabtu dan ahad (hari cuti lah nak bergumbira bersama dia, papa ada keje). Kiranya aleesya start makan 2 hari sblm 6 bulan la, kalau nak bg betul2 hari ke 6 bulan, mama work la syg, xdapek nak bg makan aleesya sendiri =) Nampak seronok anak mama makan. Nanti boleh cuba menu lain lagi ye sayang.


Jun 2, 2011

Cara-cara Menyediakan Bubur Nasi dan Puree

Copy paste resipi utk baby from KIM. Senang sebagai rujukan.

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:

1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah... - saya lebih suka stim, khasiat sayur/buah tak hilang
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot (blend dgn blender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan (bg ikan mase baby umur 8 bulan)

    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)
  •  
2. Bila sayur/buah dah lembut, blendkan asing2. Cuma tambahkan sedikit air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3.Nasi banyak karbohidrat, so kekdg tu tukar2 dgn oat or beras perang. Beras perang disarankan kerana tak ade kanji, baby pun senang nak poo-poo. Boleh campur kurma or kismis, bg rasa. Tp jgn cmpur dengan madu cos madu tidak elok bagi baby umur bwh 12 bulan.

4.Masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit...

5. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan, boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.

CARA BUAT PUREE NASI / BERAS PERANG / OAT:

1. Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dr biasa.. biar nasi tu sampai kembang. (untuk permulaan bg beras kosong, campur EBM ke.. up to mommies)

2. Then, bila perut baby dah boleh terima solid food, campur dengan vege (list di atas untuk permulaan, try satu2 bahan, jgn campur, cuba untuk 4 hari -seminggu.. tgk ade ape perubahan ke, takut perut dia tak leh terima @ sebarang alergi) - guna 4 days rule, tp saya guna 3 days shj =)

3. Pada mommies yang nk antar kat BS.. and mommies yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer... jgn beli yg murah.. takut karang kesan tak elok pada anak kita.. steam sayur satu2.. then blend n simpan dlm tpt beku, kalau nk guna.. kuarkan dulu.. and then masuk dalam slow cooker sekali dgn beras..masak.. and then blend..

4. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya dalam sekali masak.. jgn simpan lama2.. tak elok hilang khasiatnya... sbb senang..

5. Seeloknya2 masak bubur dalam slow cooker...tak adelah nk hangit ke or air kering ke.

6. Nak simpan dalam freezer simpan dlm bekas kecil2 , and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Dah siap!!!! hehe

---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave (microwave tak elok sgt, katenya penyebab barah)...

---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga...:)

---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...

---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... bakar dlm oven..blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur...

Tempoh penyimpan: freezer storage ---
    • vegetables / fruits puree=6bln  
    • fish = 10 weeks meat
    • chicken =10 weeks
    • 6bln puree's with milk 4-6 weeks
    • kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..
  •  

Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergiC apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka...


CUBALAH ALL MOMMIES... SEDAP TAU...!!!

Baik Buruk Pacifier

Ada orang cakap kalau bagi baby puting nanti gigi jongang. Mak saya kata dulu2 time anak2nya kecil pun dibagi puting tak de pun yang jongang, hahahah...

Dari awal saya plan tak nak bagi baby aleesya puting, mmg takut giginya jongang besar2 nanti, nauzubillah mintak dijauhkan. Tp tak tahan kalau dia asyik nak bertempek ngan mama jer sampai tak leh buat keje rumah yang lain, nak2 kalau sebelum tidur malam. kalau dilepasnya nangis la blk, so jln penyelesaiannya diberi puting. Nanti bila dia dah lena akan tertanggal sendiri =)
Kalau tinggal kat BS pun kena ada puting jugak, bagi dia lena tidur dan tak nak nyusahkan BS.

Aleesya pun bukan nak sangat puting tu, pada awal2 time dia masih dalam pantang cuba gak bagi puting avent yg free beli newborn set tu, sampai sudah dia tak mahu, may b puting yg color transparent tu agak keras then bagi puting nuk yang agak lembut baru dia boleh sikit2, tu pun siap termuntah dan tolak2 lagi dgn lidahnya. Sekarang, kadang2 siap digigit2 pemegang puting, bukannya hisap puting betul2 pun, gatal gusi agaknya. Dan kami berharap aleesya tak bergantung dengan puting sampai besar.
Artikel daripada seorang doktor berkenaan pacifier

aleesya dan putingnya

Jun 1, 2011

Are You Ready For Solid Food?

Tak lama lagi Aleesya dah masuk enam bulan, mama is eksaited nak bagi dia makan solid food. Insya Allah mama akan cuba buat yang terbaik utnuk sediakan sendiri makanan untuk Aleesya bawa bekal ke rumah pengasuh.



Lagi, lagi info.
Here are a few 'signs' that may indicate your baby is reacy for solid foods.
  • Loss of tongue-thrust reflex - This allows baby to drink and swallow liquids with ease; with the tongue-thrust reflex still present, baby may simply drink in liquid purees or push the food back out. According to Dr. Jim Sears, in the first four months the tongue thrust reflex protects the infant against choking. When any unusual substance is placed on the tongue, it automatically protrudes outward rather than back. Between four and six months this reflex gradually diminishes, and that glob of cereal actually may have a chance of making it from the tongue to the tummy!
  • Ability to let you know she is full from a "meal" with signs such as turning away from the bottle or breast. This is important so that baby is able to self-regulate the amount of food being eaten. This helps stop baby from accidentally overeating as parents may continue to feed baby thinking that she is still hungry. 
  • Ability to sit up and hold head up unassisted 
  • Interest in your food (I tend to disagree with this one as when a baby reaches the age of 4-6 months, he is interested in putting everything in his mouth.) 
  • Doubling of birth weight 
  • Frequently waking in the middle of the night when a solid sleeping pattern had been established. This may not be the best indicator that your baby is ready for solids. Please keep in mind that a growth spurt will occur between 3-4 months of age, 6-7 months of age and also 9-10 months of age. Your baby may also be waking due to an illness or teething.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...