Nov 19, 2012

Agar-agar Roti



Bahan-bahan
  • 6 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair
  • Sepeket agar-agar tali
  • 1/2 cawan gula
  • 3 sudu besar butter/marjerin
  • 31/2 cawan air
  • Esen vanila
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara
  1. Masak 3 cwn air, agar2 dan gula di dalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair, sedikit esen vanila dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
  4. Tuang ke dalam loyang dna simpan ke dalam peti sejuk. Enak dmakan ketika sejuk!
**kalau guna pewarna coklat/merah, adunan dibahagikan 2. Satu adunan berwarna, satu adunan asal. Adunan dituang berselang seli supaya agar-agar kelihatan seperti agar-agar marble. (nama asal: Agar-agar Roti Marble) =)
 

Abaikan warna yang tak berapa nak menarik. Satu sebab pewarna tak de dan satu lagi sebab menggunakan roti wholemeal, bukan roti putih biasa. Inilah jadinya kalau beli roti dan tak de orang nak habiskan bila kat rumah. Agar-agar pun tak laku, kesudahannya rezeki kawan-kawan di ofis.

Nov 17, 2012

Happy Birthday My Dear Husband

17.11.2012

We Loves You!!

Menikmati keindahan semasa makan ;p

Our Dinner. Saya belanja ;p

Dia nak hadiah ni aje? 2 peket mahal jugak tau! ;)
 
Semoga suamiku terus dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, menjadi ketua keluarga yang baik serta berjaya di dunia dan akhirat.
 
MuahhssX..

Nov 12, 2012

Hidup Tanpa Handphone

Bgn pg sedikit terlewat, gara2 Aleesya dah bangun jam 4 pg. Seperti biasa Aleesya akan pergi sekolah dgn mama. Dia pun tak nak bangun so mama mcm biasa jugak kena dukung dia, bw hbag n school bag Aleesya turun lif dr tingkat 10.

Sampai di kereta baru teringat henpon di atas almari lupa nak ambil. Owh, seksa nak patah naik balik. Termenung dan berfikir sekejap. Kalau biarkan aje hp kt umah, karang nanti ada org call/sms/wa ke...dah la Tab pun saya tak bawak hari ni. Internet tiada di hujung jari juga rasa pelik.

So dgn berat hati naik jugak ke atas sambil dukung Aleesya. Anakanda semakin tinggi dan berat, dah la bgn pg ni rasa sengal2 urat dekat peha pulak. Mlm td Aleesya ngempeng ngn mama,  so kena tidur mengiring lg. Tu yg bgn pagi rasa kaki nk cramp je.

Mood sedikit spoiled pagi ni. Nasib baik trafik di jalan raya biasa2 aje. Tak jem teruk. Dgr hotfm, nak mengamuk mak dgr panggilan sorang minah ni nama siti. Siti je pun. Konon berlagak, org kl x boleh hidup di kampung, padahal mak bapak asal dari kampung jugak.

Saya rasa ramai org tak leh hidup tanpa henpon dlm dunia pada hari ini.

me, hari ini

Nov 11, 2012

Aleesya's First Movie

Dalam usia 1 tahun 11 bulan baru mama berani bawak Aleesya pergi tgk wayang. Sebelum2 ni pun memang teringin nak bawak dia tapi sebab masa tak de. Kalau mama free, papa pulak yang takde. Last saya & hubby tengok movie pun cerita Ombak Rindu, tu pun sebab hubby yang beriya nak tengok cerita tu sebab promosi dan pengaruh di FB/Twitter dll. My hub bukan peminat filem Melayu, drama etc
 
Oleh kerana cuti hujung minggu yang tiada kerja, yeay! Mama mcm biasa, suka plan pergi mana2/apa2 aktiviti. Plan nak pergi hari Sabtu (10.11.12) terpaksa ditunda pada hari ini. Movie yang sesuai sekarang adalah AjiBoy, movie lain2 tak sesuai kot. Kartun pun takde. Nasib baik ada show di GSC Alamanda.
 
Jam 4.30pm kami keluar rumah, sempat ambil tiket movie jam 5.00pm. Mula-mula masuk hall, Aleesya diam je...tgk muka dia cam sedikit cuak, mesti duk fikir mana lah mama nak bawak ni, hehe.. May b sebab gelap dan iklan sebelum movie start kebanyakan adalah cerita Inggeris. Dengan sound system yang kuat, Aleesya dah mula merengek nak keluar siap tunjuk pintu lagi. Papa relax je makan pop corn. Mama jugak yang kena tenangkan dia.
 
Bila movie start, elok pulak dia diam. Fokus je siap baring atas riba mama. Lama2 baru berani nak gerak kaki, tukar posisi dan sebut abang..uncle..dsb character dlm Ajiboy.
 
Alhamdulillah semua berjalan dengan ok, Aleesya baik je sampai habis cerita. Cerita Ajiboy pun ok, relax dan tak berat..shoot lak kat A Famosa Resort, macam tau2 je nak pergi ke sana. Tp tak tahu lagi jadi ke tak, dah boleh tgk/imagine apa2 yang ada kat dalam tu :)
 
Lepas tgk movie, singgah makan kat Garden Cafe. First time try kat situ. Selama ni lalu n tengok je sebab deco2 dia sangat cantik tp tak pernah lak rasa nak cuba. Makanan ok, walaupun mahal sikit biasalah kena dgn tema dan deco nya. Menu ada Western & Asian Food, dan eat free for kids.


 
 
 
 
 
 Love,
 
Cik Puan Dianna


Bird's Park


 
 


**will update the entry soon

Nov 3, 2012

Sakit

Bangun pagi tiba2 rasa badan tak leh gerak, even nak pusing dan bangun. Oh tidak. Rasanya sakit lama kembali lagi. Seingat saya kali terakhir rasa sakit sebegini semasa sedang mengandung. Bahagian belakang pinggang, atas pinggul rasa sangat sakit sampai tak leh gerak. Mujur hubby ada di rumah, dia tolong gosok dan urut2 di belakang. Katanya badan saya ni banyak angin, urat bersimpul-simpul, tu yang menyebabkan sakit.
 
Hubby pulak ada kerja luar hari ni. Sebelum dia keluar, dia dah tapaukan makanan siap2 untuk hari ini. Bila saya duduk/baring/menunduk, then nak bangun sangat sakit ok. Time nak mandikan Aleesya, hanya Allah je yang tahu sakitnya camana. Jalan pun dah macam orang preggy 9 bulan lagaknya. Kalau tak baik lagi, esok harus kena pergi clinic. Hopefully baik. Sebab hari ni dan esok hubby busy, mana sempat dia nak hantar saya pergi clinic.
 
Sempat meng-google apa sebab sakit sangat tu. Memang sebab sakit urat, saya cuma risau takut ada tulang patah/retak, mintak dijauhkan. Yela, dulu2 zaman belajar sangat aktif bersukan. Kalau main netball tu jatuh terguling tu memang biasa. Time kat asrama sekolah dulu pun, ada jugak terjatuh dalam bilik air. Punca sakit belakang pinggang di antara lain sebab tidur yang tak betul, mungkin betul sebab Aleesya masih BF, so time saya baring confirm dia akan datang mengempeng ngan mama. Tidur pun mengiring je. Angkat berat juga betul, Aleesya pun suka lagi minta saya dukung. Time bangun tengah malam dia minta susu, mahu ikut sama saya ke dapur, of course la mahu didukung. Kalau pagi2 tu, nak dukung dia lagi, bawak beg n handbag mama lagi serta beg laptop turun dari tingkat 10 tu..huhuhu..walau apa pun, mama sanggup buat apa sahaja demi untukmu sayang =)
 
Petang tadi lepas Aleesya bangun tido ajak mama pergi "taman". Hari baru lepas hujan, so bawak jugak dia jalan2 kat taman di samping mama nak exercise pinggang. Sekarang ptg asyik hujan, memangla dia memberontak tak boleh main kat taman. Nasib baik Alamanda tu dekat je, bolehla mama bawak dia main kat taman dia kt dalam Alamanda tu, hehe..
 
Semoga semuanya baik2. Sesungguhnya sakit itu penghapus dosa-dosa kecil.
 
First time Aleesya tgk live football match. Aksi "gol!!" nya sgt comey

Nov 1, 2012

Bersukan

Rasanya lama sangat saya tak bersukan. Rasanya semenjak mengandungkan Aleesya, sampai dia lahir dan sekarang umurnya dah hampir 2 tahun. Bersukan yg saya maksudkan adalah bersukkn yg berat2, kalau jogging/aerobik tu ada je buat time ada program.
 
Mungkin sebab sy bersalin c-sec, lg lah kena jaga kan. Orang cakap paling kurang setahun dua tu kena pantang lagi buat kerja berat tp kadang2 kita ni lupa dan terpaksa buat sesuatu tu, kena buat juga.
 
Ptg semalam, rakan2 ofis ada anjurkan pertandingan boling di Ampang Superbowl, Berjaya Times Square. Mak ni malas la join pd awalnya sebab fikir nak balik amik Aleesya, if papanya ada kerja kan. Nasib baik hubby tak de kerja semalam, tambahan dgn pujukan rakan ofis dan satu team tu tak cukup org, saya join la jugak. Team kami dapat no 3 dr keseluruhan 6 group, yeay!!
 
Main 3 games, bila masuk game ke3 mula la rasa lenguh jari *ada ke lenguh jari? ;)*...then kat bawah perut ada rasa sakit sikit. Barulah teringat yg awak tu dulu bersalin c-sec, terus lps tu kurang semangat nak main.
 
Dah lama tak pergi massage satu badan, asyik delayed je. Skrg hanya sempat massage kaki n basic massage je time pergi buat facial. Owh, i need a massager. Walaupun my hub mmg pandai massage, saya tetap suka pergi dekat org yg mmg expert bab2 massage ni. Kalau dulu pergi kt spa atau pun buat dgn makcik/bibik dr Indonesia/Thai yg expert.
 
Balik mlm td, rasa penat dan tidur awal. Bgn pagi, owh rasa lenguh2 badan la pulak. Cam br lepas lari 100m je :) tu la lama sangat tak ber exercise kot. Hopefully cepat2 baik dan hilang lenguh2 ni.
 
Saya nak bersukan lagi. Rindu nak main badminton dan futsal. Juga work out di gym, *walaupun tepi rumah ni je ada gym tu** :p Setakat layan Aleesya main kat playground tu boleh la..sambil jalan2 round kawasan rumah ni.
 
Pg tadi Aleesya memujuk2 sampai nangis mama ajak pergi "taman", sekarang kan asyik hujan je ptg2 so tak boleh nak bawa dia pergi taman. Ptg tadi balik awal then mama bawa Aleesya pergi Alamanda, mama terasa nak makan yg manis2..setiap kali teringin nak makan yg manis mesti teringat cakes & aiskrim je. Saya order durian cheese cake dan prawn cheese pasta.. makan sekarang memang selalu berebut dengan Aleesya. Rasanya anakku ni menurun dari mama dia suka makan yg manis2 dan bercheese :) lps dinner, bawak dia pergi main kat "taman", hurm..main sampai puas..payah pulak nak ajak dia balik hehe....

layan..sape yg bergegar skrg?...haha
Our team. Tempat ketiga, yeay!
 
nyum nyum
 

Oct 22, 2012

Makan-makan Special di Perlis

Setiap kali balik Perlis, mesti mencari beberapa makanan yg best boleh didapati di sana.
 
Di antaranya Air Cendol n Laksa Perlis di Fatin Corner. (Baru ni tgk diorang dah tukar nama Fatinnaz Corner). Kat tmpt lain pun ada jugak sebenarnya, tp Fatin Corner tu yg paling best n dah lama kedai tu. Siap boleh delivery lagi. Lokasi adalah bersebelahan dengan Putra Palace Hotel di Kangar. 
 
Laksa di Fatin Corner pun boleh tahan sedapnya, tp bagi saya lagi sedap laksa yang makcik suami saya buat. Ingat lagi first time makan time wedding kitorang, dia yang buat untuk tetamu makan. Laksa di Kuala Perlis jugak sedap.
 
Tu tak termasuk ikan bakar dekat medan selera ikan bakar berhampiran jeti Kuala Perlis. Kedai yang paling sedap dah lupa no berapa, kedai yg hujung rasanya. Nama kedai Lynda Ikan Bakar. Bos n anak buah dia ada yang "mak-mak gitu"...siap make up lipstik bagai. Mujur makanan sedap.
 
Mihun sup yang tidak boleh miss jika pergi ke Arked Niaga Padang Besar, kedai makan tu kat tingkat atas. Baru ni tak sempat nak makan sebab pergi ke Padang Besar dah lewat petang, kedai dah tutup. Melepas....hehe
 
Mihun tomyam Siam pun sedap. Original from Siam. Kalau pergi Padang Besar jgn lupa beli paste tomyam Siam =)
 
Lagi yang terkenal di Perlis adalah mempelam harum manis, tp orang sana cakap harga harum manis dah makin mahal. RM15 sekilogram. Bila musim buah mempelam boleh la beli kot.

 
 


Oct 17, 2012

Oct 16, 2012

Selamat Datang ke Labuan

Negeri terakhir yang saya jejak kaki di Malaysia adalah WP Labuan. Baru kali ni berpeluang pergi, tu pun sebab atas urusan kerja. Kalau tak, lagi lah tak tahu bila nak sampai ke sana.
 
Saya dan beberapa rakan sekerja ke sana 4 hari 3 malam (12-15 Okt). Saya bertolak jumaat pagi dr KL-KK dahulu, sebabnya saja nak rasa naik bot/feri dari jeti Sabah ke Labuan. Kami menaiki bot terakhir dr Menumbok yang mengambil masa lebih kurang 2 jam dari KK. Ada bot kecil dan feri. Kami naik bot sebab konon nak cepat sampai ke Labuan, hampir 30min je. Ada juga feri dari KK-Labuan tapi kekerapan feri hanyalah 1 atau 2x je sehari.
 
Sepanjang perjalanan dari KK ke Menumbok, dapat jumpa macam2 tempat nama yang bermula dengan Me... ada Menunggang, Mempukol dan diakhiri dengan Menumbok, Manggis pun ada =)
 
Sampai di Labuan, Alphard menunggu kami =) kenderaan yang kami gunakan sepanjang di sana. Mewah youuu....kami dinner di Restoran GuKawe, masakan sangat sedap. Menu ikan masak stim & 3 rasa juga ketam sangat menyelerakan. Pemilik restoran adalah Kelantanese yang dah lama menetap di sana. lepas dinner, baru pergi tempat penginapan.
 
Kami menginap di Palm Beach Resort & Spa. Walaupun jauh sedikit dari bandar, it's ok. Itu yang disediakan oleh pihak penganjur. Bukan nak ulang alik pergi bandar cam kat Langkawi pun kan =)  Tak sempat pun nak round satu pulau, hanya keluar makan dan minum di kawasan berhampiran. Lagipun pukul 6ptg dah gelap, so tak boleh nak keluar lepak2 di tepi pantai lama2 pun. Malam terakhir ada orang request nak makan steamboat di Manjarasa, tp ianya biasa2 sahaja. Best lagi steamboat di KL =)
 
Makanan di Labuan biasa sahaja. Yang saya sangat suka hanyalah di Rest GuKawe sahaja. Nak makan di Tanjung Ketam/Tanjung Aru kot namanya, pun tak sempat. Makanan di hotel biasa2 je. Breakfast buffet pun sama je setiap hari, huhu. Tp tak kurus pun, makan tetap makan, hehe.
 
Program habis before lunch hari Ahad, so lps lunch kami baru sempat nak keluar jalan2 round di bandar. Tp kedai2 di sana pulak tutup awal. Jam 3ptg dah tutup n ada kedai yang tutup hari Ahad. Pelik jugak tu, sepatutnya hari Ahad la tutup lambat kan. Lps round bandar, kami singgah ke Perkampungan Air. Tengok dan ronda2 kat rumah2 yang dibina di atas air, semua rumah majoriti ada astro hehe..
 
Flight kami Labuan-KL pada jam 10.30 pg, sempat singgah sekejap je kt bandar. So tak de beli apa2 pun, sempat sambar perfume for me n him & beli chocolates je...chocolate pun ada yang lagi mahal dari di Langkawi.
 
Kesimpulannya, tak banyak sangat tempat menarik di Labuan. Muzium marin, taman burung dll tak sempat pergi. Labuan adalah tempat pekerja2 oil&gas je kot, dan perindustrian lain. Kalau siang hari tu mmg akan nmpk org2 pakai coverall je merata hehe.
 
Bilik hotel

Makan2...minuman botol sgt mahal okeh!

Dr kiri atas: rumah atas air, laluan nak ke rumah, pasar babi?, nama jalan banyak OKK (Orang Kaya-kaya), kaunter ticket di Menumbok hanya hiasan

Dr kiri atas no 1 & 2: hasil rembatan, jelly santan kelapa, barang2 kami, menu di AA 

Nak jugak interprem!

Oct 11, 2012

Sweep Sweep

Edisi bersawang.

Lama sungguh tak update, bukan tak update. Actually tak post cos pic x transfer to laptop so semua post disimpan dan kepam kat draft. Nanti lah post.

Now prepare mental n physical. Ye ke? Bekerja dan bercuti to.......???

Just wait and see =)

Aug 31, 2012

Me & She

Oleh kerana suami saya bz menguruskan satu event yg besar, tiga hari tidak jumpa dgn beliau :(

Saya pun nak join event itu, jadinya saya telah mencuba jaya utk menaiki kereta berdua dengan Aleesya. Saya hantar Aleesya ke rumah makcik di Sg Buloh, tumpang satu malam. Sebelum2 ni, kalau luar dr Putrajaya saya tak pernah lagi berdua dgn Aleesya dlm kereta. Tau2la kanak2 seusianya. Car seat memang tak nak duduk. Setakat hantar dia kt taska n jln2 area Putrajaya boleh lagi la dia bertahan duduk kt seat dpn sebelah pemandu tu. Dgn syarat, umpan mesti ada seperti mainan ke...buku cerita dia ke..hp saya..dll...nak bagi dia leka. Sebabnya kalau mood dia tak ok, dia pernah panjat kat saya yg sedang memandu. Aiyoo anak!

Kami bertolak dlm lebih kurang 10.00 pagi. Mood Aleesya ok, traffic ok. Berjaya sampai dgn selamatnya sebelum jam 11.00. Hebat! Alhamdulillah, anak mama behave all da way. Umpan makan kerepek kacang dan tgk2 pemandangan luar. Sepanjang perjalanan dia tak nak duduk langsung, berdiri di seat sebelah saya. Mama juga haruslah pandu berhati2 terutama time nak brek dan selekoh2 tertentu. Nanti mama kasi hadiah kat Aleesya k.

Mama pulang dulu. Mama nak work. Nak g enjoy jap dan jumpa papa, haha. Esok Aleesya jumpa papa k. Gonna miss u darling.

breakfast roti+cheese

otw to sg buloh



she's in happy mood nak jumpa kakak dina

Happy #Merdeka55 Day


Semoga Malaysia tanah tumpah darahku terus kekal aman dan makmur sejahtera selamanya.

p/s: pic jalur gemilang itu adalah dibuat oleh students time saya buat program. Diorang kena siapkan jalur gemilang menggunakan cebisan2 kain yg diberikan. Kolaj jalur gemilang!

Aug 30, 2012

Makan Daging dan Ikan

Bila makan je, ada menu daging & ikan dah confuse nak amik yang mana satu. Dah lama saya dengar yg org cakap makanan darat tak elok campur dgn makanan laut.
Hari tu ada terjumpa kt Internet pasal tips pemakanan Rasulullah. Dipetik dari blog ini.
Rasulullah SAW mengelakkan minuman susu bersama makanan berprotien dan melarang memakan campuran pelbagai jenis daging. Baginda SAW lebih banyak mengambil bijirin, sayuran dan buah-buahan kerana corak pemakanan sebegini adalah sihat dan berkhasiat seperti juga yang disarankan oleh pakar nutrisi pada hari ini.
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kadar lemak yang rendah. Justeru, pengambilannya mengurangkan lemak di dalam badan dan amat bermanfaat bagi mereka yang ingin mengawal kegemukan. Di samping itu, ia juga mengandungi zat dan vitamin lain yang seimbang untuk kesihatan badan di samping memantapkan lagi sistem pertahanan badan seseorang.
  
Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:
  • Tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan. Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu. Dikuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam ion+c(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negative Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.
  • Tidak minum susu bersama cuka kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protin susu dan kemasamannya boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.
  • Elakkan meminum susu bersama makan buah. Contohnya koktel kerana gabungan dua bahan ini boleh meningatkan kadar keasidan perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.
  • Tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad. Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tomyam dan lauk kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza.
  • Makan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan makanan berat, seperti gandum atau roti. Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. Jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak.
  • Makan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat. Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis dan kegemukan melampau (obesiti) serta juga mampu mencegah kanser.
  • Makan roti yang diperbuat daripada gandum asli. Gandum sempurna (whole grain wheat) mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol.
  •  Makan buah tamar yang mengandungi serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan beberapa zat lain menyebabkan ia amat berkhasiat dan sentiasa digemari.
  • Buah-buahan lain seperti tembikai yang mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.
  • Sayuran dari jenis mentimun (cucumber) yang kaya dengan air yang menyejukkan badan. Di samping itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air, maka pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.
  • Menggalakkan penggambilan madu. Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia mennghindar daripada segala penyakit.
  • Banyak meminum air dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan kanan dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bakteria yang merbahaya kepada kesihatan. Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan. Hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.
  • Melarang manusia makan dengan banyak dan melampau. Rasulullah meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).
  • Menjamah secubit garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.
  • Baca bismalah dan doa sebelum dan setelah makan. Cucilah tangan juga sebelum dan selepas makan.
  • Makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick. Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan tanpanya makanan tidak hadam).
  • Kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita. Makan dan minum dalam keadaan duduk, tidak berdiri, baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil menekan perut. Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan disamping mengatasi kembung dan senak perut.
  • Makan berjamaah bersama keluarga atau sahabat.
  • Dilarang meninggalkan makan malam. Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang) walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghazaman dan proses metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.
  • Elakkan kekenyangan sebelum tidur kerana ia berperangai seperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan. Dari segi kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang kurang 2 jam sebelum tidur kerana tidur dengan kekenyangan boleh memudaratkan sistem tubuh badan.
  • Berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat. Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa. Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air terlebih dahulu.
  • Tidak minum arak, memakan babi dan anjing serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.

Aug 27, 2012

Back to School

16 hari Aleesya bersama mama. Hari ni dah kembali ke sekolah. Mama lak yg sedih bila nak tinggalkan dia kt school tadi. Aleesya lak mula mencebik dan senyap je bila teacher bawa masuk tadi. Oh lambatnya masa jam 5.
 
Alhamdulillah pagi tadi jalan tak la jem sangat, walaupun hari hujan. Hati tetap tenang dan gembira nak pergi kerja. Mood akan ok sampai petang, yeay!

Miss U Lil Girl!

Aug 23, 2012

Cerita Raya oh Raya

Tahun ni, giliran raya di kampung saya, Kuala Terengganu. eh bukan ke tiap2 tahun balik kg saya? hehe. Raya kali ini adalah kali ketiga kami sebagai suami isteri.

Hari raya pertama di Terengganu, wajib! Beraya di rumah sanak saudara je. Menu pagi raya satay, ketupat dan rendang, nasi minyak, laksa Terengganu. Nasi dagang tak sempat nak rasa sbb kenyang sangat dah.
 
Raya kedua dah gerak balik Perlis. Alhamdulillah jalan tak la jem sgt, mungkin org lain masih beraya. Cuma kt tmpt biasa, jalan Machang kot yg jem sikit. Kami bertolak dalam 9.30pg, sampai dalam 8.30mlm kt kg hubby.
 
Raya ketiga sepupu hubby kahwin. Dua beradik serentak. Ada laksa Perlis, yeay!
 
Raya keempat balik KL. Singgah kat Bukit Kayu Hitam, rumah FIL. Lunch di Pelita Nasi Kandaq Penang. Highway PLUS adalah sangat jem. Singgah di Sg Buloh, amik adik then terus balik Putrajaya. Sempat lagi drive thru McD 4 our dinner.
 
Raya kelima, ai is pengsan. Dah sampai umah lewat malam, kemas2 dapur dan basuh baju. Hubby dah bekerja.
 
Raya keenam, kembali bekerja =(
 
 
 
So apa lagi, meh layan piccas raya......this year tak ambil banyak pic pun, huhu....jeles ngan ahli family lain bergambar time open house dan beraya bersama keluarga dan sanak saudara.

Aleesya breakfast kt masjid. Pagi raya
family potrait

raya kedua-otw back to perlis
raya ketiga-kenduri kawin
 

Aug 19, 2012

Salam Aidilfitri


IKHLAS DARIPADA DIANA, AZRINIZAM & ALEESYA =)

Aug 17, 2012

Miss Papa

We miss u papa. Lambatnya papa nak balik. Bznya papa saya.

Luv,
Aleesya ♥♥


Aug 14, 2012

Bubur Lambuk Terengganu





 



 
 
test using s*note n share to blog.
 

Aug 11, 2012

Takut Naik Flight

Balik Terengganu bersama Aleesya dengan menaiki MAS. Kali ini sgt mencabar berbanding sebelum2 ni menaiki MAS mahupun AirAsia.

Mungkin sebab Aleesya semakin besar, makin pandai memberi ekspresi terhadap sesuatu. Masuk je dlm flight, diam je. Mama dah rasa pelik. Elok je bila dah mula gerak, dia mula merengek dan menangis. Mama cuba jgk pujuk dia dgn bagi tgk hp dan buku serta majalah tp sama je. Skjp je dia leka then sambung balik nangis sambil tunjuk2 pada tingkap.

Pada fikiran saya dia ajak mama keluar ke? Takut sbb berada di ketinggian yg luar dr kebiasaannya. Kami duduk di sebelah tingkap, dah tutup tingkap tu. Boleh pulak dia tunjuk pd tingkap di sebelah sana.

Nasib baik perjalanan yg hanya memakan masa 40 minit shj. Jenuh mama nak pujuk sayang. Kalau sebelum ni mama ok je travel berdua dgn Aleesya naik flight, tp utk next time kena fikir dulu la..hahaha..ikut sapa gayat pd ketinggian ni agaknya ye.. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...