Jul 4, 2012

Salam Nisfu Syaaban

Salam Nisfu Syaaban.

Nisfu Syaaban ialah pertengahan bulan Syaaban dalam kalendar Hijrah iaitu malam kelima belas Syaaban.

Di antara amal ibadah di hari Nisfu Syaaban:

1. Selepas solat maghrib - Solat sunat Nisfu Sya'ban, 2 rakaat.
    Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x
    Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghrib
    i- Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
    ii- Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah 
   iii- Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah      segala yang baik.

Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x diikuti doa Nisfu Syaaban.

3. Baca surah ikhlas 1000x

4. Berpuasa pada siangnya (Jumaat)

Antara kelebihan bulan Syaaban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Syaaban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam Nisfu Syaaban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari Nisfu Syaaban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.


Alhamdulillah dapat juga baca Yasin 3x malam ni, dalam mood Aleesya yang tak berapa ok. Asal mama solat je dia mula lah buat hal, main tarik2 telekung mama dan nangis. Aleesya pun baca Yasin sama dgn mama, moga menjadi anak yang solehah =)

Tadi juga adik saya (Izzaty) sms ajak pregnant sama2. Amboi, tahniah! Aleesya nak dapat kawan baru. Rezeki di malam Nisfu Syaaban. Tahun depan insya Allah parents saya akan menerima 2 orang lagi cucu yang akan memeriahkan lagi keluarga kami. Adik Aleesya? erk, adik Aisyatul dah confirm tp adik Aleesya insya Allah akan menyusul. Kang payah pulak mak saya kena jadi bidan utk 3 org pulak sekaligus kan, heh!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...