Jul 2, 2013

Ikan Bilis Sambal Pedas

Bahan-bahan:

Ikan bilis gred A (yg mahal sedikit)
Bawang putih
Bbawang merah
Cili padi
Belacan

Cara-cara:

Ikan bilis dikopek, dibuang tulang dan kepala. Goreng garing. Kalau guna ikan bilis yg biasa, nanti kurang garing.

Bawang dan belacan ditumbuk, kalau blender jgn smp hancur sgt sebab nanti bila goreng, sambal jd hancur.
Masukkan bawang dalam api panas di dalam kuali. goreng sehingga kering, baru masukkan ikan bilis yg telah digoreng td. Siap untuk dimakan bersama-sama nasi panas.

p/s:

- Sambal bilis tahan 3-4 hari rangup jika diletakkan dalam bekas kedap udara.
 - Bila goreng bawang pastikan betul2 kering baru masukkan bilis, kalau tak nanti sambal basah dan ikan bilis xberapa rangup.
- Saya tak suka campur2 dgn kacang ataupun tempe. Suka bilis shj..

pic later bubuh sbb tak leh transfer dr hp ke lappy

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...