Aug 18, 2014

Kek Coklat Moist


Dah lama rasa nak makan ke chocolate moist homemade, suami tak berapa suka coklat so ari tu buat n bagi2 kat kawan2 masa kursus. Best2, boleh buat jual ni, haha...puji diri sendiri.
 
 
Bahan A:
Air, minyak masak, susu pekat, serbuk koko, gula castor - 1 cawan (susu dan gula boleh dikurangkan sikit)
2 bj telur

Bahan B:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Masak bahan A (kecuali telur) dgn api sederhana. 
2bj telur dipukul sekali dan dimasak sekali dgn bahan A. 
Akhir sekali masukkan bahan B, masak bersama.
Kek dikukus/bakar atau guna pemanggang ajaib, guna double boil. 

Bahan C utk topping:

1 cawan minyak masak, serbuk koko, susu pekat 

Panaskan minyak masak, masuk serbuk koko dan susu pekat kemudian kacau. Kalau terlalu pekat, masukkan susu full cream.

Atau nk yg nampak shining lagi guna resipi ni: 

- 1/2 cawan coklat masakan/serbuk koko
- 150ml whipping cream / 3/4 cawan susu pekat
- 1 sudu besar butter

Cairkan coklat guna double boil, masukkan butter, kacau sampai larut. Kemudian baru masukkan whipping cream. Siap, boleh tuang di atas kek.

Utk guna pemanggang ajaib:

- panaskan air suku bekas dlu dlm pemanggang, bila air mendidih baru masukkan bekas kek dan tutup. Tunggu sehingga kek masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...