Jan 3, 2014

40 Hari

Yeay!!!

Hari ni sudah 40 hari.

Berpantang kali ni aci tak nak kira sampai 40 hari je? hahaha...berpantang kali kedua sangat lama rasanya, may b sebab berpantang sorang2. Dulu time bersalin Aleesya, saya berpantang bersama adik. Dia bersalin 12 hari sblm saya. So tak de la rasa keseorangan sangat, makan berdua lauk pantang, bf anak sama2, mandi n tidurkan anak pun lebih kurang sama...haha..n lgpun masa tu saya czer n anak sulong, so mmg jaga pantang betulla...

Berpantang dulu, mmg menu org berpantang nasi lauk ikan bakar/kukus n sayur je. Menu kali ni dah ada ayam masak halia, ikan goreng kicap, nasi goreng, nasi lemak dan nasi ayam...hahaha..tp sambal/lauk yg ada sambal/cili mmg tak makan la. Mak hanya cakap kalau makan, gatal atau sakit tanggung sendiri. Alhamdulillah xde gatal2 atau sakit, luka pun dlm seminggu dua dah baik. Sekali dah cuba minum hot coffee latte, erm....baby Adrin cam meragam sikit..tak nak tidur siang n nak org riba je..ok mama tak minum dah, saje je nak lepas gian lama kot x minum kopi semenjak pregnant lagi.

Cuti2 pun ingat pasal kerja. 

I love my job, hahaha...

Dah ada whatsapp, fb dsb, access dgn kawan2 tak putus2 terutama dlm WA group..hari2 mcm2 cerita. Dah la awal tahun baru, perancangan baru, bos baru, colleague baru...masuk kje nanti aku pulak yg blur..haha..hope tak de keje tambahan la yek utk 2014 ni. 


Jan 1, 2014

First Month Check Up

Hari ni pegi check up sebulan baby Adrin kt klinik desa.

Berat: 4.7kg (naik 1.3kg) 
Wow...naik lebih 1kg dlm satu bulan. Mmg baby Adrin kerap menyusu dan rasa makin berat bila pegang dia. Kakak Aleesya dulu naik tak sebanyak adik.

Panjang: 59cm (naik 8cm), lilitan kepala: 37cm (naik 2cm)

Ambil 2nd injection for hep B.

Berat mama pula berapa? haha....last preggy berat 78kg. Yg pasti dah turun banyak, kurang dr awal2 preggy lagi...tp tak rasa kurus pun, haha...perut belum kempis sepenuhnya. Makan makanan org berpantang (tp ada yg langgar jugak), makan nasi ada tu 2-3kali sehari. Mama BF baby so mmg tak de istilah diet setakat ni tp harus ambil makanan berkhasiat. 

Moga berat badan turun lagi sikit, tp biasanya mmg takat tu je..nak dpt 60kg boleh? hahaha...

Oh ya, td nurse siap cakap n tanya mama kelihatan sihat n fresh, dia tanya tak penat/letih ke semasa berpantang n bf baby? Mmg saya sihat dan kelihatan bertenaga walaupun malam2 berjaga bf baby, siang pun tak tidur. Sempat saya share bersama rahsia saya kelihatan sihat dan cergas..

Next sunday kena p klinik kesihatan app dgn doctor pulak. Rasanya masa Aleesya dlu tak perlu jumpa doctor, hanya pergi klinik desa je. Takpela, ikut je mana2 yg baik.

*Nanti ada masa akan post entry2 2013 yg berlambak kt draft.


Happy New Year 2014


Semoga tahun 2014 akan lebih baik dan membawa lebih makna buat kita semua.

Malam tahun baru ni ada yg menyambut dgn bunga api, konsert, solat hajat, lepak di rumah bersama keluarga (aku lah tu, duk bf baby..) dan tidak ketinggalan yg duk ikut demo turun yg kononnya nak gulingkan kerajaan di dataran merdeka. harapnya tiada apa2 kejadian yg tidak diingini berlaku..ntah pape lah korang ni.

Apa azam tahun baru? Yg paling utama semoga dpt BF baby Adrin 6 bulan pertama dan seterusnya smp 2 tahun. Dan semoga lebih sukses dlm kerjaya, diri dan keluarga...amin. Lagi satu, nk update blog selalu...haha, rasanya tu azam tiap2 tahun nak aktif blog tp ikut dan mana suka hati jek..inn sha Allah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...